Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Engelen, Coöperatie Hoogstraten

“Vleestomaten worden stilaan een special”

Tholen – “Momenteel zijn we gestart met de glasproductie van aardbeien. Qua productie loopt het goed. Toch lopen we nog wel een 1,5 miljoen kilo achter ten opzichte van vorig jaar”, vertelt Jan Engelen van Coöperatie Hoogstraten. “Momenteel zijn de producties op gang aan het komen en de prijzen zijn enorm gedaald. We zitten op een middenprijs onder de €2,- de kilo en dat is zwak voor deze periode. De lage prijs is een reactie op de voorgaande weken toen aardbeien schaars waren en de prijzen hoog. Het is moeilijk om terug opgestart te raken en het gaat nog wel enkele weken duren voordat we door deze periode heen zijn.”Belichte teelt
De belichte teelt van aardbeien zal eind december starten en volgens de commercieel manager zullen de teelten op elkaar aansluiten. “We vermoeden wel dat de grote productie van het najaar wel in de eerste weken van de productie zal liggen. Gezien de warme zomer en hoe de planten er nu bijstaan. Doordat de grote volumes in de eerste weken zullen komen, gaat er waarschijnlijk een dipje vallen in november”, verwacht Jan. De belichte teelt is wat kleinschaliger en produceert geen hele grote volumes. “In de belichte teelt gaan we wat klantgerichter te werk. Er is veel interesse in belicht product. Het is een hoogstaand product en vrij lokaal wat de supermarkten een meerwaarde zal geven. We verwachten een goed belicht seizoen.”

‘’Paprika heeft boost nodig’’
“We naderen het einde van de paprikateelt, het zal nog een twee a drie weken doorlopen. Het is geen rozengeur en maneschijn geweest voor de paprika’s dit jaar. Het hele seizoen door hebben we ups en downs gehad. Het is niet de gehele periode slecht geweest, maar we hebben wat flinke uitschieters naar beneden gehad”, aldus Engelen. De Coöperatie hoopt volgend seizoen een betere middenprijs te halen voor paprika’s. “We doen veel om de paprika een boost te geven door in te zetten op verschillende verpakkingen, maar het innovatieve karakter van paprika is een beetje zoek.”

Jan Engelen

Specialties
In tegenstelling tot paprika kent de tomaat geen teeltstop. “Ook de tomaat heeft een moeilijke zomer gehad en dat geldt zeker voor de vlees- en trostomaten. Dit is een gevolg van veel productie en lage prijzen voor een lange periode. Door het warme weer zijn alle producties in Europa gelukt en dat zorgde voor te hoge volumes op de markt”, vertelt de commercieel manager. De vorige maand is die markt wel hersteld en de prijzen zijn momenteel vrij goed. “We hopen dit zo goed mogelijk door te kunnen trekken in de winter. Voor specialties geldt een ander verhaal. Deze zitten meer in lange termijnafspraken en die lopen wat stabieler door. Het is leuk om te zien dat de vleestomaten stilaan een special worden. België is een van de weinige landen die nog vleestomaten teelt. In Nederland komt dat al bijna niet meer voor en we zien dat daar weer terug een vraag naar ontstaat.”

Evenwicht
“Komkommer heeft van de kasgroenten juist een heel goed jaar achter de rug. Wij voeren onze komkommers samen met BelOrta en de middenprijs ligt voor komkommer op een deftig niveau. We hopen alleen niet dat dit de productie naar volgend jaar toe zal beïnvloeden. Bij komkommer zien we vaak dat het evenwicht tussen te veel en te weinig erg klein is, wat grote gevolgen kan hebben voor de prijzen. Onze volgende stap is de aanwezigheid op de Fruit Attraction waar de focus zal liggen op ons productassortiment”, besluit Jan.

Bezoek Coöperatie Hoogstraten in hal 10 standnummer 10F07A.

Voor meer informatie:
Jan Engelen
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59 (Kluis Z.1 - 1050)
2320 Hoogstraten, België
+32 33 40 02 11
sales@hoogstraten.eu  
www.hoogstraten.eu