Dankzij klimaatverandering tropisch fruit uit Italië

Tot een aantal jaar geleden was het ondenkbaar dat tropisch fruit als de mango en de papaya in Italië werden geteeld. Nu wordt het volop geteeld en de oogst loopt weinig risico vanwege of dankzij de klimaatverandering. "We moeten zorgen dat we de fouten die in het verleden zijn gemaakt niet herhalen en daarom moeten we ons richten op premium lijnen. Italiaanse avocado's, mango's en papaya's zouden tot de topklasse moeten behoren", zegt Gianluca Bagnara, econoom met expertise in landbouwzaken.

Het is daarom nutteloos om proberen te concurreren met de prijs die door buitenlandse telers wordt gehandhaafd. Een toeleveringsketen met goed fruit zou het verschil moeten maken. Het fruit hoeft immers kleine afstanden af te leggen alvorens het bij de Italiaanse afzetpunten komt. Ook kan het fruit dat lokaal wordt verbouwd op de boom rijpen en daarom hoeft het alleen een laatste conditioneringsfase te ondergaan.

"Naast bestaande ervaringen in bijvoorbeeld Sicilië kan het zinvol zijn om ondernemers te verenigen, het areaal te vergroten en om te experimenteren zodat er een exotisch Italiaans premium merk kan worden gecreëerd. Als wij het niet doen, dan doet iemand anders het. Er zijn al ondernemers uit Israël die zich in deze richting bewegen en zoeken naar landbouwgrond in Italië", voegt Bagnara toe.

In Sicilië zijn er bijvoorbeeld bedrijven die zich al jaren bezig houden met de teelt van avocado's, maar wat betreft de andere tropische referenties valt er nog veel te halen. Maar, zoals Bagnara zegt, als in landen zoals Rusland duizenden hectare worden gereserveerd voor steenfruit, waarom zou Italië zich dan niet een andere richting op kunnen bewegen?


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven