Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Modified Atmosphere Packaging (MAP) voor zomerpompoen

De zomerpompoen is een gewas voor warme seizoenen en maakt deel uit van de cucurbitaceae familie, waarvan de vruchten worden geoogst voordat ze rijp zijn (wanneer de schil nog zacht en eetbaar is). Afhankelijk van de cultivar en het klimaat zit er 45-60 dagen tussen de bloei- en oogstperiode.

Tijdens het oogsten is het belangrijk dat er op de volgende punten wordt gelet:
  • De pompoenen moeten vroeg op de dag worden geoogst om blootstelling aan hoge temperaturen te voorkomen.
  • De trays moeten frequent worden gewassen en ontsmet om kruisbesmetting te voorkomen.
  • Contact tussen aarde en trays moet worden voorkomen.
  • Er moet gebruik gemaakt worden van lichtgekleurde trays om de opname van hitte zo veel mogelijk te voorkomen.
  • De trays mogen maximaal tot 75% gevuld worden zodat er voldoende lucht tussen de trays door kan stromen en er geen materiële schade wordt opgelopen.
  • De pompoenen moeten niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Plaats een lege tray boven op een stapel gevulde trays en sla deze op een schaduwrijke plek op.
  • De geoogste pompoenen moeten zo snel mogelijk naar de verpakkingsfaciliteit worden gebracht.

Postharvest opslag
De pompoenen moeten meteen na het oogsten worden voorgekoeld om de veldhitte te verwijderen, gewichtsverlies te beperken en houdbaarheid te verlengen.



Zomerpompoenen zijn erg bederfelijk en heel gevoelig voor koude temperaturen. De schil is kwetsbaar en raakt makkelijk beschadigd in het verwerkingsproces. Onder perfecte opslagomstandigheden van 5-10 graden Celsius en 95% RH, is de houdbaarheid slechts 1-2 weken. Wanneer de vruchten voor langer dan 3-4 dagen worden opgeslagen onder een temperatuur van 5 graden Celsius of minder, ontstaat er koelschade. Dit is te herkennen aan putjes in de schil en verkleuringen, gevolgd door rotting. Door de dunne schil is de vrucht ook erg kwetsbaar voor vochtverlies en verschrompeling. Verouderingssymptomen zijn kleurveranderingen, het zachter worden van het vruchtvlees en een vergrote kans op rotting.

Modified atmosphere packaging en opslag
Een combinatie van het juiste CO2-gehalte en verminderde vochtigheid en condensatie zoals bij Xtend modified atmosphere/modified humidity packaging zorgt er voor dat de versheid en de kwaliteit van de vrucht voor een periode van 21 dagen wordt behouden. Dit is dus ruim een week langer dan de normale houdbaarheidstermijn.

Verpakken bij Xtend
Het zou het beste zijn wanneer de pompoenen worden verpakt en geseald voor Xtend MAP, maar wanneer de temperatuur onder de 15°C blijft en er voldoende geforceerde lucht beschikbaar is, kan de pompoen ook door de gesealde verpakking heen worden gekoeld na het verpakken.

Prestaties
  • Vermindert gewichtsverlies
  • Vertraagt het verouderingsproces
  • Behoudt versheid en vertraagt de achteruitgang van de kwaliteit
Voor meer informatie:
Andy Swersky
StePac L.A. Ltd
Tel: +972 (0)4-987-2131
[email protected]
www.stepac.com
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer