Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chris Loncke, Frambofruit

“Bar slecht frambozenseizoen achter de rug”

Tholen – “Voor frambozen was de zomer onrustig en bar slecht. Ook voor de blauwe- en rode bessen was het allemaal niet zo best. Er was dit seizoen veel te veel aanbod. Iedereen begint frambozen te telen, omdat de grote discounters roepen dat er te weinig aanbod is”, vertelt Chris Loncke van Frambofruit. “Door de grote volumes die er daardoor op de markt zijn, zakken de prijzen en dit jaar hebben we in het slechtste geval voor 20 cent per 125 gram verkocht. Terwijl dit normaal 1 euro per 125 gram is.”

“Het ergste is dat ze nog wel verkocht worden aan 20 cent maar aan 50 cent kan dat dus niet? Maar 50 cent voor frambozen is geen hoge prijs”, aldus Chris. Normaal zou de prijs in de zomer rond €1,- moeten komen. De maand september is in tegenstelling tot de andere zomermaanden wel een goede maand geweest. Op dit moment is het terug slecht en liggen de prijzen rond de 80 cent. “Er is weer te veel aanbod op de markt. Twee weken geleden stonden er bij de veiling nog maar 800 kisten. Nu staan er 2000 op de klok. Ik verwacht dat de komende drie weken de prijzen niet omhoog gaan.”

Discounters
Van de 21 jaar dat Chris Loncke frambozen teelt is dit jaar één van de slechtste jaren. “Het is van een zeer winstgevende teelt een normale tuinbouwteelt geworden, waar winst en verlies tegen elkaar moeten opboksen. “Het is de schuld van de grote discounters die alle belang hebben bij een lage prijs en daarom graag hebben dat er nog meer telers bijkomen, want dan weten ze dat er toch teveel aanbod is. Ook sommige veilingen hebben hier deel aan”, zegt Loncke. De slechte situatie op de frambozenmarkt is niet alleen in België slecht, maar evenzo in de omliggende landen. "Ook in de Zuid-Europese landen worden meer en meer frambozen geteeld wat onze markt kapotmaakt. Hun uurloon in ons verenigd Europa bedraagt €3 per uur in Portugal . En omdat het voor sommigen nog te duur is, gaan de Bulgaren nu naar Portugal voor minder dan €3 per uur. En als er dan prijsafspraken gemaakt worden per kilo fruit dan is de basis prijs waarvan ze vertrekken de Portugese prijs en zo moeten wij ook aan dezelfde basisprijs leveren."

Het frambozenseizoen loopt nog door tot november, en dit is tevens ook het laatste seizoen van Chris. “We hebben geen opvolger en het is moeilijk om iemand te vinden die verstand van zaken heeft. Als er kopers zijn, zijn ze allemaal welkom om eens bij ons langs te komen”, Voor mooie Kwanza long Cannes en een mooi bedrijf", besluit Chris.

Voor meer informatie:
Chris Loncke
Frambofruit
Oude Ieperweg 26
8210 Loppem
+32(0)48 68 21 938
chris@frambofruit.be  
www.frambofruit.be