Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Landbouwminster Schouten opent vierde editie Dutch Agri Food Week

Duizenden kilo's groenten in 200 meter groentenkraam

Tholen - “Het is belangrijk om aan jong en oud te laten zien wat het verhaal achter ons voedsel is”, aldus minister Schouten tijdens de opening van de vierde editie van Dutch Agri Food Week (DAFW). Daar gaf zij het startsein bij de grootste groentenkraam van Nederland, een 200 meter lange marktkraam gevuld met duizenden kilo’s groenten op het Plein in Den Haag. Ook kondigde de minister een nieuwe actie aan: ‘Bedankje aan de boer’.

 

Klik hier voor de fotoreportage

De vierde editie van DAFW van 5 tot en met 16 oktober is groter dan ooit en gaat in op de vraag naar de herkomst én de toekomst van ons eten. Met ruim 300 betrokken organisaties en 175 events op ruim 1000 locaties is DAFW het grootste event in Nederland over voedsel en voedselproductie. Consumenten en professionals krijgen bij de boer, de voedselproducent, de kok, de wetenschapper en andere agrifood-experts een antwoord op de vraag: wat eten we nu en in 2050? “Het is belangrijk om het verhaal achter ons voedsel te vertellen en de consument te betrekken bij de productie van ons voedsel, dat helpt bij het maken van de juiste keuzes tijdens het doen van de boodschappen. Wij mogen trots zijn op onze boeren en tuinders die elke dag werken aan lekker, veilig, gezond en duurzaam voedsel. Dutch Agri Food Week staat in het teken van voedsel, de mensen die het produceren en de waardering die we daarvoor mogen hebben, maar ook alle aanpalende sectoren die daar een belangrijke rol in hebben. Er zijn de komende week ongelooflijk veel activiteiten in het land en er is ook een actie die wij daarnaast hebben gezet en daar wil ik iedereen voor oproepen: ga eens langs bij die boer, praat niet alleen over de boer, maar ook met de boer. En als u daar zin in heeft, bedank dan ook die boer voor alles wat hij voor ons doet”, aldus de minister. Verschillende mensen bedanken de boer via social media met de hashtag #bedankdeboer.

Grootste Groentenkraam: 200 meter
DAFW opende vandaag met de ‘Grootste Groentenkraam’ in samenwerking met Albert Heijn. “Dutch Agri Food Week draait om ontmoeten, informeren, inspireren en innoveren”, zegt Elies Lemkes, voorzitter Stichting Dutch Agri Food Week.“De grootste groentekraam is een voorproefje hiervan.Op de markt presenteren de telers hun producten van Nederlandse bodem geserveerd met verhalen van het boerenland.”

Bij de kraam konden bezoekers voor vijf euro een zak vullen met verse groenten naar keuze en met de telers in gesprek gaan. De opbrengst en de producten die overblijven zijn bestemd voor de Voedselbank Haaglanden. “Albert Heijn wil klanten alle ingrediënten voor een beter leven bieden en daar maakt lekker, vers en gezond eten een belangrijk onderdeel van uit. Het is daarom niet meer dan logisch dat wij een bijdrage leveren aan de Dutch Agri Food Week. Ik ben erg trots dat we hier vandaag met ruim 35 telers, waar we jarenlange samenwerkingen mee hebben, in de grootste groentekraam van Nederland staan om Hollandse producten te laten zien en proeven. Hier kunnen bezoekers al het moois verwachten wat onze Nederlandse telers te bieden hebben, Hollandse producten in al hun glorie. Hiermee willen we laten zien dat het eten van meer groente in een gezond eetpatroon past”, zegt Marit van Egmond, commercieel directeur van Albert Heijn en lid van het Topteam Agri & Food.

Klik hier voor de fotoreportage

Dutch Agri Food Week: in heel Nederland
Ook op andere plekken door heel Nederland ging DAFW van start; van de Frisian Foodture in Friesland, het Kindermenu 2.0 in Drenthe en de opening van de Zeeuwse editie van #DAFW18. Op de Brightlands Campus in Venlo doken ruim 300 ondernemers, wetenschappers, studenten en vertegenwoordigers uit de overheid in de toekomst van ons voedsel. Onder de titel “Tomorrow’s Food” kwamen drie wetenschappers aan het woord en pitchten 13 agro-food innovators hun product of dienst. Aansluitend maakten bezoekers op het innovatieplein kennis met de nieuwste ontwikkelingen binnen de agro-food sector. Tijdens Dutch Agri Food Week, van 5 tot 16 oktober, is er veel meer te beleven in de wereld van agri, tuinbouw en food. Het complete programma is te vinden op www.dutchagrifoodweek.nl 

Klik hier voor de fotoreportage