Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tim Zwinkels, BDO Accountants & Adviseurs:

"Tuinbouwtoeleveranciers in Canada veelal onbekend met belastingregels"

Tholen - Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers maken massaal de oversteek om nieuwbouwprojecten uit de grond te stampen in de Canadese glastuinbouw. Het zijn ook drukke tijden voor accountants en belastingadviseurs, vertelt Tim Zwinkels van BDO. Ondernemen in een nieuwe, groeiende markt is spannend, maar de lokale wet- en regelgeving kan voor financiële verrassingen zorgen.

Tims werkzaamheden spelen zich tegenwoordig voor de helft af rondom Canadese projecten. “Zodra klanten een buitenlands project hebben, schuiven ze met ons om tafel. Wij vertellen ze in welk speelveld ze zich gaan bewegen. Er zijn een aantal financieel-juridische regels waar je van op de hoogte moet zijn.

Inhouding op de factuur
“Om te voorkomen dat de Canadese overheid belastinginkomsten misloopt van buitenlandse bedrijven die in het land projecten uitvoeren, hanteert de overheid een voorlopige inhouding. Dat uit zich in twee belangrijke punten. Allereerst is er een inhouding op je factuur. Stel: je stuurt je klant een factuur van 1 miljoen. Daarvan moet minimaal 15 procent worden ingehouden en afgedragen aan de overheid. In Quebec geldt zelfs een tarief van 24 procent. Dat betekent dat je bijna een kwart van je factuur niet betaald krijgt. Dit geldt voor de Canadese overheid als een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting.”

Inhouding op het salaris
Ook op het salaris van de arbeid die de Nederlandse werknemers daar verrichten, moet een deel ingehouden en afgedragen worden aan de Canadese overheid. De overheid ziet het als een soort voorlopige aanslag op de inkomstenbelasting.  

Er zijn enkele methoden om deze inhoudingen te voorkomen of te minimaliseren. “Een van de factoren die meespelen is de duur van het project. Als een project langer duurt dan 12 maanden, moet je belasting gaan betalen. Duurt het project korter dan 12 maanden? Dan kun je een waiver aanvragen, die ervoor zorgt dat de inhoudingen achterwege blijven. Tim heeft met BDO Canada bijna dagelijks contact over deze zaken. “Zij voorzien mij van alle informatie over de wet- en regelgeving en zij voerden de aanvragen ook uit.”

De waiver kan slechts één keer per 12 maanden worden aangevraagd. Voor leveranciers die meerdere projecten hebben lopen, zijn er andere mogelijkheden. “Je kunt bijvoorbeeld een buitenlandse entiteit oprichten. Dat is eenvoudig en niet erg prijzig. Een nadeel is wel dat we tegenwoordig te maken hebt met zwaardere transferpricing-regels. Verder moet je er rekening mee houden dat er daardoor wel wat advieskosten bij komen wanneer het je eerste buitenlandse entiteit is. Als je per jaar meer dan 50 miljoen omzet draait, dan moet je een flink rapport opstellen om je verrekenprijzen te verantwoorden. Reken maar op zo’n 20 à 30 duizend euro aan rapportagekosten.”

Rompslomp en onzekerheid
Uiteindelijk kunnen de bedragen van beide inhoudingen wel teruggevraagd worden, maar daarvoor moet er weer een aangifte gedaan worden. “Het is een hele rompslomp en biedt onzekerheid. Het is namelijk nog maar de vraag of er aan alle voorwaarden voldaan is om het bedrag daadwerkelijk terug te kunnen krijgen”, legt Tim uit. Daardoor luidt het advies, beter voorkomen dan genezen.

Btw terugvragen
“Gedurende de projecten maken de Nederlanders aardig wat kosten daar. Denk aan de huur van machines. Wij raden aan om je te registreren voor de General Sales Tax – de Canadese btw. Op een eenvoudige manier kun je zo de btw terug vragen over de kosten die je daar maakt. En het is de moeite. Je hebt het zo over 30.000 euro btw wat je anders laat liggen.”

Groeiende markt
De groei van de Canadese tuinbouwsector noemt Tim bizar. “Een paar jaar geleden had ik nog maar twee klanten die daar bezig waren. Dat ging toen om kasgroenten, nieuwe teelten waren toen nog niet eens in beeld.  Sindsdien is het aantal projecten daar enorm toegenomen en die lijn zet zich de komende jaren wel door.”

Een groot deel van de internationale spelers zijn familiebedrijven, merkt Tim. Om die elkaar te laten ontmoeten organiseert BDO in november de Familiebedrijven Circles bij meerdere ondernemingen in de Flowers & Food branche. Er zijn 5 edities:

dinsdag 6 november 2018 - Pop Vriend Seeds (Andijk)
dinsdag 6 november 2018 - Bij Robèrt (Keuken van Leer, Oisterwijk)
donderdag 8 november 2018 - Bolidt Kunststoftoepassing B.V. (Hendrik-Ido-Ambacht)
dinsdag 13 november 2018 - Banken Champignons (Wijchen)
donderdag 22 november 2018 - Anthura (Bleiswijk)

Voor meer informaties over het programma en aanmelden: https://evenementenbdo.nl/familiebedrijven-circle/home.php