Tholen - Het Spaanse kasgroentenseizoen begon in september als een speer. "Paprika's en komkommers waren hot, aubergines waren gewild. De gewassen in Nederland hadden veel te lijden gehad onder de warmte. We dachten met z'n allen: Nu gaat het gebeuren. We gaan een super najaar krijgen omdat Nederland eerder stopt", blikt Kees Havenaar van Frutas Luna terug. Men kwam echter bedrogen uit. "Het feestje duurde tweeënhalve week, daarna kwam alles weer op zijn plaats. Ik vermoed dat Nederland de prijzen een beetje heeft laten zakken om mee te doen met de programma's, waarmee Spanje al vroeg mocht meedoen."

Meer paprika's geplant
"Er schijnen hier in Spanje meer paprika's geplant te zijn dan vorig jaar en ook iets vroeger dan voorgaande jaren. Ik denk dat dit vooral komt omdat afgelopen winter de maanden december, januari en februari niet super waren, maar later in het voorjaar (april/mei) de prijzen skyhigh gingen. Toen was echter de productie voor 75% klaar, omdat niemand op deze periode gokt in verband met trips en andere problemen", vertelt Kees. "Om die reden is men toch wat vroeger gaan planten. Maar ook hier hebben de planten wat moeten lijden. September was bijzonder warm, dus de eerste zettingen zijn wat verlaat in de regio El Ejido / Roquetas. Volgens de statistieken is het areaal paprika's nu groter dan tomaten. Ook het areaal roodpunt- / zoetpunt- en Capia paprika's is toegenomen. We gaan het zien. Een nieuw seizoen is altijd weer spannend, maar blijft ook koffiedik kijken."

Ook aubergine-areaal toegenomen
Ook het Spaanse aubergine-areaal is toegenomen. "Men spreekt zelfs van een toename van 10% naar 2.200 hectare, naar de berekeningen van een bekend Nederlands zaadhuis. Het opmerkelijke is dat we er weinig van merken. Ook de aubergineplanten hebben hier geleden onder de extreme hitte en veel bloemen zijn van de plant gevallen. Normaal gesproken ligt nu de veilingprijs rond het niveau van 40 cent, maar daarentegen ligt de prijs nu toch stabiel 25/30 cent hoger", vertelt Kees. "Volgens de telers van Frutas Luna komen er na 15 oktober wel degelijk meer aubergines op de markt. Dat wil dan ook weer niet zeggen dat alles in elkaar ploft. Het kan zijn dat bepaalde Oostbloklanden weer meer gaan vragen."

Losse tomaat kind van de rekening
"Zelf heb ik het vermoeden dat de losse tomaat het kind van de rekening is geworden. De losse tomaten hebben de laatste jaren toch wat problemen gehad, waardoor ik verwacht dat telers eerder tros zetten dan puur los. Hier kunnen ze toch kiezen op een gegeven moment", constateert Kees.

Areaal komkommers en courgettes gelijk
"Het areaal komkommers en courgettes blijft naar mijn idee aardig gelijk. Het was een maand geleden echt goed in komkommerland. Er was even te weinig in Nederland en we mochten weer meedoen in de programma's. Nu is hier ook alles weer op zijn plaats, met ook nog geen slechte prijzen voor deze tijd. We zitten nu tussen de oude zomerteelt en nieuwe winterteelt. Wederom ook hier was het twee weken geleden moeilijk in verband met de warmte, vertelt Kees.

"Al met al zie ik alles weer positief in. We hebben weinig problemen met virussen, nog steeds mooi weer, de nachttemperaturen zijn gedaald in voordeel van de zettingen en wij van Frutas Luna hebben er met onze telers weer zin in. Zoals altijd kunnen we weer paprika´s, komkommers, pepers, aubergines, wit- en roodpuntpaprika's, courgettes, trostomaten in onze huismerken, Luna, Kings en Classico leveren", besluit Kees.

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna import/export S.L.
Avenida Sabinal 253
04740 Roquetas de Mar (Almería)
Tel: 0034-950178653
Mov: 0034-670916286
Mov: 0031-615873653
kees@frutasluna.com
www.frutasluna.com