Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon van Welie, distilleerderij Van Leon

“Van een Elstar en Conference kun je een mooie likeur maken”

Tholen – Leon van Welie heeft sinds twee jaar een distilleerderij aan huis. Daar maakt hij van het percentage appels en peren die niet mooi genoeg zijn voor de verkoop likeuren en borrels. “De appels en peren komen uit de boomgaard van mijn vader Theo van Welie en ik wilde wat doen met de appels er peren die voor een te lage prijs naar de sap- of moesindustrie gaan. Dus ben ik begonnen met distilleren”, vertelt Leon van Welie. “In Duitsland en Oostenrijk wordt dit veel gedaan, maar in Nederland nog niet dus was dit voor mij echt een uitdaging. Het was voor ons ook belangrijk dat het nieuwe concept aan zou sluiten bij het bestaande bedrijf en dat is op deze manier wel goed gelukt.”


Leon van Welie

“Voor de dranken heb ik speciaal gekozen voor de meest traditionele rassen zoals de Elstar en de Conference. Deze rassen groeien bij ons in de boomgaard. Van het fruit maken we alcohol, deze halen we eruit en met de alcohol maken we een likeur of een borrel. Dit is een ander proces dan het maken van wijn of cider, daarbij is alleen fermentatie nodig. Distilleren is een compleet andere tak van sport”, aldus Leon. Naast de appel en perendranken biedt Leon ook een kersenlikeur en -borrel aan in samenwerking met een collega kersenteler.

Exclusief
Leon van Welie distilleert nu twee jaar en zijn producten zijn op meer dan 100 verkooppunten te verkrijgen. “Dit is nu het tweede jaar en we verkopen nu al rond de 3000 flessen. In Nederland doen de likeuren het erg goed. Deze zijn ook wat zoeter en gangbaarder dan de borrels. Toch kunnen de borrels goed gebruikt worden als een vervanger van de populaire gin in een gin-tonic.” Daarnaast biedt van Welie ook vatgerijpte producten in gelimiteerde oplagen aan en kerstpakketten. “Om af en toe eens wat speciaals en exclusiefs in het assortiment te hebben is het leuk om klanten te verrassen met een exclusieve fles. Nu we weer richting de feestdagen gaan zijn we ook weer bezig met kerstpakketten. Er zijn verschillende mogelijkheden om mensen tijdens de feestdagen te verrassen met een mooie fles likeur of borrel.”

Seizoensproduct
“Het product is echt een seizoensproduct. Het ene jaar krijgen we meer of minder alcohol uit een kilo fruit dan een jaar daarvoor. Dat betekent niet dat de smaak altijd beter of slechter is, maar dat het elke keer weer spannend is wat het seizoen gaat brengen”, aldus Leon. “Wat we in de toekomst gaan doen is nog niet vastgelegd. We kunnen cider gaan maken, maar we kunnen ook dranken gaan maken van ander fruit. Er is zoveel mogelijk en kunnen nog zoveel kanten op, aan mogelijkheden geen gebrek.”

Het bedrijf verwelkomt ook geïnteresseerden voor een rondleiding in het bedrijf. “We willen in de toekomst een echt ‘expierence centre’ creëren, waar de mensen het hele proces van groei tot product kunnen zien. We vinden het belangrijk om het bedrijf open te stellen en laten zien wat we doen. We mogen best wel wat trotser en positiever zijn op de sector”, besluit Leon.

Voor meer informatie:
Leon van Welie
Van Leon
Stevensbeekseweg 9
5844 AB Stevensbeek
+31(0)485 3813 94
info@vanleon.nl 
www.vanleon.nl