Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jumbo geeft startschot bouw nationaal distributiecentrum Nieuwegein

De bouw en inrichting van een gemechaniseerd nationaal distributiecentrum (NDC) voor Jumbo in Nieuwegein is gistermiddag met een officiële ceremonie ingeluid. In aanwezigheid van burgemeester en wethouders, bouwpartners, medewerkers, omwonenden en andere betrokkenen sloeg Kitty van Eerd, echtgenote van Karel van Eerd (grondlegger Jumbo Supermarkten), symbolisch de eerste paal. Het toekomstige distributiecentrum verschijnt op een terrein ter grootte van ruim 200.000 m2 op bedrijventerrein De Liesbosch. In nauwe samenwerking met de gemeente Nieuwegein is het benodigde vergunningstraject voortvarend doorlopen. Het NDC zal naar verwachting eind 2020 zijn deuren openen.


Frits van Eerd (CEO Jumbo), mevrouw Kitty van Eerd, Monique Groenewoud – van Eerd (Evenementen & Sponsoring Jumbo), Colette Cloosterman – van Eerd (CCO Jumbo), Ton van Veen (CFO Jumbo) en meneer Karel van Eerd.

Het nieuwe centrum krijgt een spilfunctie in het realiseren van Jumbo’s groeiambities. CEO Frits van Eerd: “Jumbo blijft sterk groeien. We voorzien een verdere toename van het aantal reguliere winkels, Foodmarkten en Jumbo City’s. Daarnaast spelen ook uitbreiding van het assortiment en de grote vraag naar online winkelmogelijkheden een rol van betekenis. Om deze groei in goede banen te leiden, zal ons NDC in Nieuwegein zich toeleggen op een snellere en efficiëntere toelevering van langer houdbare producten. 
 
Distributie hotspot
De locatie Nieuwegein is gekozen op basis van een uitvoerig onderzoek waarin Jumbo de mogelijkheden van mechanisatie ten behoeve van haar logistieke netwerk in kaart heeft gebracht. De centrale ligging van Nieuwegein en toekomstige uitbreidingsmogelijkheden op bedrijventerrein De Liesbosch wogen zwaar mee in het besluit.“Wij zijn verheugd met deze keuze voor Nieuwegein,” aldus burgemeester Frans Backhuijs. “Het onderstreept de aantrekkelijkheid van deze gemeente als belangrijke nationale distributie hotspot. De komst van het NDC is bovendien een nieuwe impuls voor bedrijventerrein De Liesbosch.”Het centrum krijgt in eerste instantie een omvang van ca. 45.000 m2 en gaat zich toeleggen op zogenoemde medium en slow move producten. Het aantal artikelen in deze categorie langer houdbare producten zal de komende jaren stijgen tot ruim 14.000 stuks.


Karel de Jong (Executive Director Supply Chain Jumbo), Jaap de Hoop (Programmamanager Supply Chain Jumbo), mevrouw Kitty van Eerd, Monique Groenewoud – van Eerd (Evenementen & Sponsoring Jumbo), Colette Cloosterman – van Eerd (CCO Jumbo), Ton van Veen (CFO Jumbo), Frits van Eerd (CEO Jumbo), burgemeester Frans Backhuijs en wethouder Ellie Eggengoor. 
 
Compleet mechanisatiesysteem
De van origine Duitse automatiseerder Witron levert een compleet mechanisatiesysteem dat in deze omvang voor Nederland uniek is. Onderdelen van het systeem worden al wel gebruikt door verschillende retailbedrijven wereldwijd. In Nieuwegein komen volautomatische systemen die pallets naar zogenoemde opslaglocaties verplaatsen.Het mechanisatiesysteem bestaat uit drie subsystemen waarin de order, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd wordt verzameld. De Order Picking Machine (OPM) zorgt ervoor dat zo’n 75% van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst. In het Dynamic Picking Ssyteem (DPS) worden kratten met behulp van een Pick by Light systeem gepickt en eveneens automatisch in een rolcontainer geplaatst. De overige artikelen worden handmatig verzameld. De grootste voordelen hiervan zijn dat de rolcontainers zo efficiënt mogelijk worden gevuld, waardoor het aantal transportbewegingen wordt verminderd. Daarnaast sluit de volgorde van stapeling van de rolcontainer aan op de wijze waarop de producten in de winkels in de schappen staan. Zo kunnen de producten eenvoudiger verwerkt worden en zijn ze sneller beschikbaar voor de klant.
 
Duurzaamheidskeurmerk
De centrale ligging van Nieuwegein zorgt ervoor dat de afstanden naar de winkels en de regionale distributiecentra relatief lager zullen zijn dan momenteel het geval is. Vanzelfsprekend zal dit bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Jumbo wil voor de nieuwbouw in Nieuwegein de hoogste BREEAM-certificering realiseren. Om voor dit duurzaamheidskeurmerk in aanmerking te komen, zal Jumbo zoveel mogelijk gebruikmaken van duurzame en energiebesparende bouwmaterialen en verlichting. Daarnaast wordt de nieuwbouw voorzien van zonnepanelen en een installatie die zoveel warmte levert, dat er geen traditionele verwarming nodig is.

 

Publicatiedatum: