Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tony Derwael, Bel’Export

“Jonagold staat onder druk van clubrassen zoals Pink Lady en Kanzi”

Tholen – “Ondanks de droogte en hitte is het perfect weer voor de appelen geweest. Dit is de beste kwaliteit die we in 40 jaar hebben gezien”, aldus Tony Derwael van Bel’Export. “Voor peren is het dit jaar te droog geweest. Vooral de Conference heeft door de hitte veel schade geleden door bladverbranding en dit resulteert in veel kleine maten.” Waar de teler en handelaar dit jaar wel bang voor is, is dat er te veel grove appelen gaan zijn en te veel kleine peren. “Voorheen gingen de grove maten van appelen allemaal richting Rusland. Nu zijn we die markt kwijt en is worden de grove appelen haast onverkoopbaar.”


Tony Derwael 

In België vertegenwoordigt de Jonagold-appel nog zo’n 70% van het areaal en voor de Conference-peer is dat zelfs 80%. “Vooral de Jonagold staat onder druk van clubrassen zoals Pink Lady en Kanzi. Alhoewel de Jonagold-appel nog steeds de beste verkochte appel is in België zien we toch dat de verkoop langzaam terugloopt. Er is op dit moment nog ruim ongeveer 4000 hectare Jonagold in België en ik schat dat we ongeveer 30% gaan moeten rooien, om de nationale markt in evenwicht te krijgen. Met maximaal 3000 hectare hebben we voldoende Jonagold voor de binnenlandse markt. Voor de export verliest de Jonagold hard aan terrein”, aldus Tony.

Corina
Bel’Export is ook één van de distributeurs van de Corina-peer. Deze peer is een mutant van de Conference en is een paar weken eerder beschikbaar om de periode tussen de oude- en nieuwe oogst te overbruggen. “De Corina-peer heeft ook te lijden gehad onder de hitte en de droogte en dat resulteerde in veel kleine kalibers. Toch was de vraag erg goed, omdat de oude voorraden compleet leeg waren”, zegt Tony. De prijzen voor het hardfruit zijn momenteel erg laag. Voor de kleine peren onder de maat 55 liggen de prijzen onder de 30 cent per kilo. Voor de Jonagold geldt dat de grote maten slecht aan de prijs zijn. De helft van de appelen is qua maat 85 plus.

“Daarom verwacht ik dat andermaal voor de Belgische telers middenprijzen gaan tegenvallen. Voor peren vallen de prijzen erg tegen en vooral de kleine maten hebben het moeilijk. Ook voor appelen gaan we problemen krijgen met de grove maten”, besluit Tony.

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
+32 12 440 551
belexport@belexport.com  
www.belexport.com