Rusland: X5 opent dc in Karelia
De Russische X5 Retail Group heeft zijn eerste distributiecentrum geopend in de republiek Karelia. De logistieke faciliteit is gevestigd in Petrozavodsk en heeft een oppervlak van 17.500 vierkante meter. Het dc gaat zo'n 152 filialen van de Pyaterochka-keten ondersteunen, die verspreid zijn over 62 steden in de regio's van Karelia en Murmansk. De faciliteit bestaat drie verschillende zones met een eigen temperatuur, zodat verschillende soorten AGF en andere bederfelijke goederen kunnen worden opgeslagen.
Bron: esmmagazine.com

Polen: Carrefour breidt uit met kleine formats
De Poolse tak van Carrefour heeft aangekondigd niet nog meer hypermarkten te openen, tenzij er zich volgens het bedrijf een extreem aantrekkelijke mogelijkheid zich aandient. In plaats van zicht te richten op hypermarkten wil Carrefour in Polen werken aan ecommerce en het uitbreiden van kleine winkelformats. Volgens directeur Marek Lipka zijn buurtwinkels de toekomst wat betreft groei. Voor het einde hoopt het bedrijf voor het einde van 2018 twee supermarkten en honderd buurtwinkels. De plannen voor uitbreiding komen overeen met het grotere plan van Carrefour voor bedrijfshervorming voor het jaar 2022.
Bron: retailanalysis.igd.com

Portugal: Sonae maakt beursgang
Het Portugese conglomeraat Sonae SGPS heeft plannen aangekondigd voor de beursgang van zijn supermarktafdeling, Sonae MC. De aandelen zullen vermeld worden op Euronext Lisbon. De aandelen zullen in het vierde kwartaal van 2018 kunnen worden verhandeld, afhankelijk van gunstige marktomstandigheden en alle benodigde goedkeuringen. Potentiële investeerders krijgen een minderheidsaandeel aangeboden van in totaal 25%. Sonae SGPS blijft de grootste aandeelhouder.
Bron: esmmagazine.com

Spar komt naar Servië
Spar is van plan om uit te breiden in Servië. De ontwikkelingsmanager van Spar, Bostjann Brantusa, heeft de plannen bij B92.net bevestigd. Spar werkt op dit moment intensief aan het stabiliseren van de markt in Kroatië. Als dit eenmaal is voltooid, zal er volgens Brantusa worden gekeken naar Servië. Op dit moment zijn hier nog geen gedetailleerde plannen voor, al gaan Brantusa en andere vertegenwoordigers van Spar wel regelmatig naar Belgrado en Servië om de lokale markt beter te leren kennen. 
Bron: serbianmonitor.com

Eerste kassavrije AH-vestigingen in Amsterdam
Na een succesvol pilotprogramma heeft Albert Heijn twee kassavrije winkels geopend in het AMC van Amsterdam. Binnenkort wordt een derde winkel volgens dit format geopend in Amsterdam CS. Albert Heijn wil het concept toepassen bij alle 80 AH To Go-vestigingen. Klanten betalen bij de schappen met een speciale klantenkaart of door gebruik te maken van een app op de eigen Android smartphone. Er worden soortgelijke apps ontwikkeld voor iOs en Windows. De prijs van het product wordt na tien minuten automatisch verrekend met de rekening van de consument.
Bron: retailanalysis.igd.com

Eurospin opent mogelijk 20 winkels in Kroatië
De Italiaanse discounter Eurospin is van plan om uit te breiden in Kroatië. Waarschijnlijk worden er 20 winkels geopend, waarmee Eurospin een marktaandeel krijgt van 3%. Er zijn al vacatures aangekondigd in verband met de plannen. Training voor het werk vindt waarschijnlijk plaats in Italië en Slovenië, wat op dit moment de enige landen zijn met aanwezigheid van Eurospin. De Italiaanse keten heeft een netwerk van 1.100 winkels en in totaal 7.000 werknemers.
Bron: esmmagazine.com

Oman: Carrefour lanceert online klantenprogramma
Carrefour, dat in Oman actief is via Majid al Futtaim Retail, heeft in het land een online klantenprogramma gelanceerd onder de naam MyCLUB. MyCLUB is een gratis programma dat gebruik maakt van cloudtechnologie en toegankelijk is via de Carrefour Oman-app. MyCLUB werkt als een digitale klantenkaart, waarmee consumenten punten kunnen sparen bij het doen van boodschappen in Carrefour-winkels. Families kunnen collectief punten verzamelen via een enkele rekening. Per elke 500 punten een digitale kortingsbon worden verkregen met een waarde van omgerekend ongeveer €11,25.
Bron: retailanalysis.igd.com

Twee nieuwe Eurospars geopend in Noord-Italië
Despar Northeast, een partner van Spar in Italië, heeft de opening aangekondigd van twee nieuwe filialen in Modena en Caerano di San Marco. De nieuwe Eurospar-vestigingen maken gebruik van duurzame technologieën, zoals gecertificeerd groene energie door middel van zonnepanelen. De hitte die van de koelvakken afkomstig is wordt voor een deel gebruikt voor verkrijgen van warm water en voor het airconditioningsysteem. De systemen voor verlichting maken in het geheel gebruik van LED-technologie en de koelingssystemen zijn dankzij CO2-technologie zo efficiënt mogelijk. Verder hebben de Eurospar-winkels een monitorsysteem geïnstalleerd waarmee continu de andere technologische systemen in de gaten kunnen worden gehouden. Enige problemen met energieverbruik die invloed kunnen hebben op het koelingssysteem kunnen zo op tijd worden aangepakt.
Bron: esmmagazine.com

Spanje: 1,000 Supercor Stop&Go winkels in drie jaar tijd
Supercor Stop&Go, dat in handen is van El Corte Inglés, gaat uitbreiden. De buurtwinkelketen is exclusief te vinden bij pompstations van Repsol, waarvan er in totaal 3.400 vestigingen in Spanje te vinden zijn. De eerste Supercor Stop&Go werd geopend in 2013. Op dit moment zijn er iets meer dan 100 vestigingen van dit format te vinden. De plannen voor uitbreiding houden in dat er in de komende drie jaar 1.000 winkels bijkomen. De winkels komen zowel bij eigen vestigingen van Repsol te staan als bij franchise-locaties. De klantenkaart van El Corte Inglés kan ook bij Supercor worden gebruikt.
Bron: retailanalysis.igd.com

VS: UNFI stelt nieuwe CEO voor Supervalu aan
United Natural Foods Inc. (UNFI) heeft zijn huidge Chief Operating Officer Sean Griffin aangesteld als de aankomende CEO van Supervalu. Supervalu wordt door UNFI overgenomen voor $2,9 miljard (€2,5 miljard). Griffin was eerder verantwoordelijk voor de integratie van de overname. Afhankelijk van de toestemming van zowel aandeelhouders als de mededingingsautoriteit wordt deze overname in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond.
Bron: supermarketnews.com

Amazon breidt afhaaldiensten en thuisbezorging uit in VS
Amazon breidt zijn mogelijkheden voor thuisbezorging en click&collect uit in 10 nieuwe Amerikaanse steden. Consumenten die lid zijn van Amazon Prime kunnen nu boodschappen van Whole Foods Market bestellen in Ann Arbor, Detroit, Jacksonville, Madison, Milwaukee, Omaha, Orlando, St. Louis, Tampa en Tulsa. Ook is het bereik van deze diensten uitgebreid in New York City en Seattle. In totaal hebben nu 48 Amerikaanse steden de beschikking over de thuisbezorg- en afhaaldiensten van Amazon.
Bron: esmmagazine.com

Canada: Instacart heropent kantoor in Toronto als IT-lab
Instacart gaat zijn kantoor in Toronto heropenen als een IT-lab. In de komende jaren worden er 200 extra werknemers voor deze locatie aangenomen. Het in Californië gevestigde bedrijf heeft aangegeven dat de vestiging in Toronto de tweede locatie wordt waar er op onderzoek en ontwikkeling wordt gefocust. Het eerste IT-lab is gevestigd in San Francisco. Instacart heeft op dit moment 80 werknemers in dienst in Toronto.
Bron: canadiangrocer.com

VS: Walmart opent 2.000ste afhaalpunt
Walmart heeft officieel een mijlpaal behaald op het gebied van ecommerce. De retailer heeft zijn 2.000ste afhaalpunt geopend. Walmart had zichzelf ten doel gesteld om in totaal bij 100 stadsregio's online retail in te zetten, zodat 4 op de 10 Amerikaanse huishoudens online bereikt zou kunnen worden. Met het nieuwe afhaalpunt is Walmart op de helft van dit plan. Eerder deze maand werden de online mogelijkheden gelanceerd in Akron, Ohio, wat de vijftigste stadsregio is waar Walmart nu online actief is. 
Bron: progressivegrocer.com