Boek over Betuwse conservenfabrieken
In de Veilinghal te Zetten, Wageningsestraat 35 te 6673 DB Andelst (naast het station Zetten-Andelst), vindt de presentatie plaats van het boek 'Betuwse Vruchtenweelde'.
De Betuwe geniet grote bekendheid wegens de fruitteelt en kent tevens een rijke geschiedenis van de vruchtenconservenindustrie. Wat in de 19e eeuw begon in boerenschuren of ambachtelijk werkplaatsjes groeide uit tot een industrie van houdbare fruitproducten: appelstroop, jams, vruchtenwijn, vruchten op sap, siroop, essences, vruchtenconcentraten.
Dit boek gaat over het risicovolle en vaak visionaire pionierswerk van de oprichters, over hun successen en onvermijdelijke teleurstellingen op zowel binnen- als buitenlandse markten, over de ontwikkeling van ambachtelijke naar industriële productieprocessen en over hun betekenis voor de lokale gemeenschappen.
Het beschrijft de geschiedenis van acht vruchtenconservenfabrieken in Overbetuwe en Neder-Betuwe: Baltussen Konserven (Driel), Jan van Woerkom (Oosterhout), Vink (Hien-Dodewaard), De Plukroos (Heteren), Geurts Conserven (Dodewaard), TEO (Taminiau Elst Overbetuwe, sinds 1958 H.J. Heinz), Jan Gerritsen (Andelst, later Zetten), en Bloeiend Land (Opheusden).
Klik hier voor meer informatie
Bron: Historische Vereniging Marithaime