Aan het begin van het appelseizoen 2017/18 waren de Europese appelvoorraden ongeveer 30% lager, wat een grote aantrekkingskracht voor Zuid-Afrikaanse appelen creëerde. Dat zal echter naar verwachting anders zijn in het begin van het nieuwe seizoen aangezien Europa een iets grotere oogst dan gemiddeld verwacht.

In reactie op de lege Europese en Britse appelmarkten steeg de Zuid-Afrikaanse export naar die markten met respectievelijk 43% en 12%, en daalde de handel met andere markten. Het grootste deel van de laatste 10% van de export gaat naar Afrika en het Verre Oosten en Azië. het betreft voornamelijk Goldens, Grannies, Fuji, Joya, Cripps Pink/Pink Lady en Topred/Starking.

Peren hadden niet hetzelfde voordeel: de voorraden bleven op het normale niveau en de perenexport naar de EU en het Verenigd Koninkrijk daalde respectievelijk met 17% en 14%. Alleen de export naar het Verre Oosten, Azië en Rusland groeide. De perenvoorraden zijn vrijwel op.

"Er is veel minder fruit dan vorig seizoen toen we 5,5 miljoen dozen à 12,5 kg dozen hadden, terwijl het nu slechts 4 miljoen dozen zijn", zegt Jacques du Preez, General Manager van Hortgro, de branchevereniging voor hard- en steenfruit. "Vanaf nu tot het einde van het jaar zullen er waarschijnlijk veel minder appelen zijn zonder overvloedige voorraden en volgend seizoen zullen we beginnen met een schone lei, wat goed is."

"Als je bedenkt waar de sector aan het begin van het afgelopen seizoen stond, met betrekking tot de watersituatie, moeten we ons gelukkig prijzen. De waterstanden zijn veel hoger en de grond is nat, afgezien van in de Klein Karoo, waar het helaas nog steeds erg droog is, maar daar valt soms wat regen in de zomer. Kijk naar wat er in de Langkloof is gebeurd - hun stuwmeren zijn in een weekend gevuld."

De Kaapse winter gaat gepaard met koele en natte omstandigheden (ondanks een hittegolf in het noorden van het land). "Het moet nu geleidelijk warmer worden voor een goede ontwikkeling van het fruit en het ziet er veel beter uit dan vorig jaar."

"Onze laatste raming is dat de hoeveelheid appelen met 10% daalt. De nieuwe aanplant heeft de afname gemaskeerd, dus als je dat meeneemt, dan is het een daling van 15 tot 20%. Op het gebied van appelen en peren en in mindere mate pruimen werden oudere en onbeduidende boomgaarden verwijderd, zoals Topred/Starking, Braeburn en Grannies. Voor het komende jaar of twee gaan we een consolidatiefase in terwijl we zijwaarts bewegen in termen van het totale areaal, maar de teelt zal blijven toenemen vanwege nieuwe aanplant, met name in de rode en roze tweekleurige appelrassen."