Tholen – “De maten van de appelen en peren zijn prima, misschien wat aan de kleine kant, maar dit hoeft niet voor problemen te zorgen. De smaak is dit jaar ook uitstekend, alleen de hardheid van het fruit kan dit jaar voor problemen gaan zorgen. Doordat het hardfruit door de droogte veel van de boom heeft gevraagd en het fruit rijper is dan andere jaren rond deze tijd, zijn de appelen en peren niet zo sterk voor de bewaring”, vertelt Ludger Nollet van Nollet Fruit. Voor de komende periode verwacht de handelaar weinig problemen, maar volgend jaar maart of april zouden er problemen kunnen komen door de bewaring.


Ludger Nollet op de groothandelsmarkt in Brussel

Er is qua volume voldoende hardfruit op de markt. “Er zijn zeker genoeg volumes, alleen zijn de prijzen momenteel erg laag. Zeker de telers krijgen een lage prijs voor hun product. Doordat de prijzen vorig jaar hoger lagen door de lage oogst, lijken de prijzen dit jaar wel heel erg laag”, aldus Ludger. “De prijzen voor een kilo Jonagold liggen tussen de 50 en 60 cent per kilo en voor Conference liggen de prijzen ongeveer op hetzelfde niveau.” De handelaar verwacht dat de prijzen richting de winter weer gaan aantrekken.

In België is de Jonagold nog steeds verreweg de populairste appel. “Toch stijgt de populariteit van clubrassen gelijkmatig. “Wij hebben als clubras Kanzi in het assortiment. De Kanzi-appel is in mijn ogen de beste appel van België en stijg ondanks zijn relatief korte periode op de markt in aandeel. Voor peren in Conference nog altijd het meest populaire ras en verwacht dat dit nog jaren zal blijven”, vertelt Ludger. “Ik verwacht dat we het dit jaar gemakkelijker gaan krijgen dan vorig jaar. Vorig jaar waren en weinig volumes en dit jaar is het qua aankoop een stuk makkelijker.

Voor meer informatie:
Ludger Nollet
Nollet Fruit
+32 (0)2 245 72 81
Ludger.nollet@skynet.be