Vandaag begint de tiende editie van de jaarlijkse Expoalimentaria Perú in Lima. De beurs zal gehouden worden van 26 tot 28 september en gedurende deze drie dagen kunnen bezoekers meer dan 500 exposanten uit zo'n 20 landen bezoeken. Er staan verschillende parallelle activiteiten gepland, zoals een innovatie wedstrijd. Vorig jaar was het meest innovatieve product de 'quinoa box' van het Peruaanse bedrijf Sociedad Agrícola Virú.

De directeur van exporteursvereniging Adex, Juan Varilias, zegt in een persbericht dat Capsicum een van de sterproducten van de beurs zou kunnen zijn. "Het is een product dat veel geconsumeerd wordt in Azië en Europa. Een paar jaar geleden was de asperge het sterproduct, maar deze is overtroffen door de blauwe bes, de mango, de druif en de avocado, onder andere. Peru positioneert zich steeds meer als belangrijkste exporteur van Capsicum, dat onder zeer gunstige omstandigheden groeit in ons land, maar weinig geconsumeerd wordt op de binnenlandse markt".

Hij voegt toe dat Expoalimentaria zijn 10-jarig bestaan viert. "We zijn geduldig geweest en zijn de beurs blijven promoten ondanks de beperkte ontvankelijkheid vanuit de regering. We hebben ruimte om te groeien en meer bestemmingen te veroveren want we willen de provisiekast van de wereld worden".

Aangezien de beurs verschillende sectoren vertegenwoordigt, kunnen bezoekers op de website de bedrijven die bij de groenten- en fruitsector horen selecteren. Klik hier om de lijst met exposanten te zien. De exposerende bedrijven beschikken over een breed assortiment aan producten, van uien en bonen tot granaatappel, avocado, mango en limes. De meeste van de exposanten van verse groenten en fruit komen uit Peru, maar er zijn ook bedrijven uit Argentinië, Brazilië, Mexico, Portugal, Chili en Nederland.

Er zijn ook vertegenwoordigers uit andere interessante sectoren op de beurs aanwezig die niet over het hoofd gezien moeten worden, aangezien sommige exposanten wellicht gerelateerd zijn aan de groenten- en fruitsector. Het gaat dan om diepvriesgroenten en -fruit en biologische producten. Daarnaast zullen er ook veel toeleveranciers aanwezig zijn, die van alles leveren, van verpakkingsproducten tot sorteerinstallaties bijvoorbeeld.

De beurs wordt georganiseerd door Adex, met hulp van Minagri (Ministerie van Landbouw), Mincetur (Ministerie van Buitenlandse Handel en Toerisme), RR.EE (Ministerie van Buitenlandse Zaken), en PromPerú. Er worden meer dan 40.000 bezoekers verwacht.