Nieuw-Zeelandse kiwitelers hebben een goed seizoen achter de rug en met name de Hayward (groen) vallen fors hoger uit. 

"We hebben heel wat fruit te verkopen," vertelt Nikki Johnson van New Zealand Kiwifruit Growers. "De volumes groene kiwi's vallen het meest op omdat ze na vorig jaar weer hersteld zijn. Er zijn dus heel wat meer groene kiwi's te verkopen dan vorig jaar. De volumes gele kiwi's zijn ook gegroeid en dat is te danken aan de uitbreiding van het areaal. De smaak en kwaliteit van alle rassen zijn goed."

In het seizoen 2018 zal de productie zo'n 140 miljoen trays bedragen en dat is 20 miljoen meer dan in 2017. Johnson voegt er aan toe dat de toename van de Hayward volumes als een verrassing kwam omdat er tot laat in het seizoen geen aanwijzingen voor waren.  

"Er is niet echt veel Hayward aangeplant. Het is zelfs zo dat de Hayward-plantages kleiner zijn geworden vanwege de omschakeling naar Gold rassen," vervolgt ze. "Het is gewoon het verschil tussen de seizoenen 2017 en 2018. Als je de cijfers van 2016, 2017 en 2018 vergelijkt, dan is er behoorlijk wat variatie. Er is geen echter verklaring voor behalve dan dat de groeiomstandigheden erg goed waren."

 

NZ kiwifruit

Zespri heeft haar raming voor augustus bekendgemaakt met het oog op haar internationale afzetprogramma's. De prijs voor Green zal naar verwachting €3,12 per tray bedragen, die van biologische Green €4,94, Gold €5,86 en die van Green 14 €3,90. 

"Telers zijn erg tevreden over de sterke prijzen voor Gold," vervolgt Johnson. "De prijzen van Hayward zullen waarschijnlijk nog dalen per tray vanwege het grotere volume. Zespri doet er echter alles aan om zoveel mogelijk waarde voor Nieuw-Zeelandse telers te behouden." 

Hoewel de omstandigheden over het algemeen goed waren, vertelt Johnson dat er tijdens de Hayward oogst wat neerslag viel. "Dit ontregelde de boel enigszins maar niet ernstig. Het had wel gevolgen voor de continuïteit van het werk en dat is een grote zorg voor ons momenteel. Alles wat van invloed is op arbeid heeft gevolgen voor onze sector. Werkonderbrekingen door regenachtige dagen zijn dan ook een serieus probleem voor ons."

NZ kiwifruit

Johnson vertelt dat de sector in 2018 1.200 arbeiders (plukken en verpakken) tekort kwam bij aanvang van de oogst. In de wetenschap dat dit een blijvend probleem is, heeft NZKGI vorige maand een rapport uitgebracht over de problemen waar de sector mee kampt bij het vinden van voldoende personeel, hierbij benadrukkend dat er in 2027 nog eens 7.000 seizoensarbeiders extra nodig zullen zijn. Dit om de groei van 123 miljoen trays in 2017 naar 190 miljoen een decennium later bij te kunnen benen.

"Dit is wat we denken nodig te hebben gezien de verwachte groei van de sector de komende tien jaar," vervolgt Johnson. "Het is een belangrijk aandachtspunt voor de sector om meer mensen aan te trekken voor zowel seizoenbanen als vast werk."

NZKGI CEO

De belangrijkste sectorvereniging voor de kiwisector, die 2.500 kiwitelers in het hele land vertegenwoordigt, zal met de regering van Nieuw-Zeeland samen gaan werken aan de uitvoering van een aantal initiatieven en programma's om meer personeel aan te trekken.

Telers zijn net klaar met de wintersnoei en bereiden zich alweer voor op de oogst van het volgende jaar. 

 

NZKGI Logo

Voor meer informatie: 

Nikki Johnson

NZ Kiwifruit Growers Inc. 
Phone: +64 7 574 7139
info@nzkgi.org.nz
www.nzkgi.org.nz