Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alleen gecertificeerde Egyptische granaatappeltelers mogen vanaf dit seizoen exporteren

Het granaatappelseizoen is in volle gang maar voor het eerst is de export ervan in Egypte beperkt tot teeltbedrijven die door de regering gecertificeerd zijn. Deze ‘codering’ van bedrijven moet de kwaliteit en deskundigheid van de teler garanderen. Volgens May Salem van FinBi is deze maatregel gunstig voor de verdere ontwikkeling van de Egyptische granaatappelsector.

Het granaatappelseizoen is dit jaar iets eerder dan gebruikelijk begonnen. Het ras Wonderful, dat doorgaans pas eind september wordt geplukt, wordt momenteel al geoogst. Wellicht is dit te danken aan het warme weer in Egypte van de laatste paar weken.

Groter nieuws is echter dat de Egyptische regering besloten heeft om granaatappeltelers te certificeren: “Alleen aan deugdelijke bedrijven die geen schadelijke gewasbeschermingsmiddelen toepassen, wordt het certificaat toegekend.”

May Salem van FinBi legt uit: “Zonder deze codering kunnen telers hun granaatappelen niet exporteren. Op deze manier weten importeurs van Egyptische granaatappelen zeker dat zij een product van goede kwaliteit ontvangen en dat de betreffende telers deskundig zijn. Een aantal telers is van mening dat deze stap slecht is voor de sector maar daar ben ik het zelf niet mee eens.”

De vereiste certificering voor de export biedt gecertificeerde telers nieuwe kansen, zo meent Salem. Exporteurs die hun markten niet meer kunnen bedienen, laten gaten na die opgevuld moeten worden. Bedrijven zoals FinBi staan te popelen om hier op in te spelen en deze markten te bevoorraden. “Granaatappelen worden steeds populairder in Azië, Canada en delen van Europa. Landen zoals Saoedi-Arabië en met name Irak kopen enorme volumes in voor de verwerkende sector. Ook Singapore importeert de granaatappelen van FinBi, nu het bewustzijn over de vele gezonde eigenschappen van granaatappelen groeit. We willen consumenten wijzen op het feit dat granaatappelen verschillende kwalen en ziekten kunnen voorkomen, waaronder hoge bloeddruk en zelfs bepaalde vormen van kanker, zoals long-, borst- en prostaatkanker. Deze gezonde eigenschappen zijn lokaal nauwelijks nog bekend en we doen er alles aan om hier verandering in te brengen.”

Salem legt uit dat het fruit een grote leverancier van antioxidanten is en dat betekent ook dat het over lange perioden kan worden bewaard. “In Egypte onderzoeken we hoe we nog meer uit deze bijzondere fruitsoort kunnen halen. Granaatappelen zijn tot wel 1.000 verschillende producten te verwerken, zoals verse pitten, sappen, concentraten, jam, gelei, grenadine, diervoeder, zoetwaren en poeders en oliën voor de farmaceutische en cosmetische industrie. Binnen dit segment is sap verreweg het belangrijkste product.

“De grootste producenten van granaatappelconcentraat zijn Juhayna en Al Shams, waaraan wij de granaatappelen leveren,” vervolgt Salem. “Uiteraard ervaren we behoorlijk wat concurrentie van Spanje en Turkije maar de Egyptische granaatappel is in opkomst. Het feit dat hij verladen kan worden naar landen die ver weg zijn, waarbij de transittijd soms zelfs tot 21 dagen oploopt, is een enorm pluspunt. Dit betekent dat we verre markten kunnen bereiken en ons seizoen kunnen verlengen door het fruit gekoeld te bewaren. Als een klant bijvoorbeeld in februari granaatappelen wil dan kunnen wij daar voor zorgen.”

 

Voor meer informatie:

May Salem
FinBi for Land Reclamation and Agriculture Development
Tel: +202 37495616
Email: may@natesngrapes.com 
www.natesngrapes.com 

Publicatiedatum:
Auteur:
©