Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank Royan, Welroy Fruit

“Gat in aardbeienmarkt zorgt voor erg hoge prijzen”

Tholen – “Er is een gat gevallen in de aardbeienmarkt. Dit komt doordat de zomerteelten in versneld tempo zijn afgeplukt en we op dit moment op de nieuwe teelten moeten wachten. Het gaat zal ongeveer een week of drie aanhouden”, vertelt Frank Royan van Welroy Fruit. Door het lage aanbod zijn de prijzen van aardbeien hoogopgelopen. “Voor een pond dikke aardbeien liggen de prijzen tussen de 3 en 4 euro. Voor de kleinere maten liggen de prijzen tussen de 2 en 2,5 euro per pond, wat te duur is voor de tijd van het jaar.”

Er zijn dit seizoen veel kleine aardbeien geplukt. “De prijzen voor dikke aardbeien zijn de afgelopen periode relatief goed gebleven, maar de kleine maten waren spotgoedkoop. Door het warme weer hebben we tussen de 25 en 30 procent productieverlies geleden en hebben we veel meer kleine maten geplukt. Normaal plukken we rond de 75% dikke maten, dit jaar was dat zo’n 50%”, aldus Royan. Voor nieuwe teelt wordt verwacht dat de maten redelijk goed gaan zijn.

De vraag van aardbeien is redelijk constant het seizoen door, maar voor de komende periode is het moeilijk te voorspellen. De prijzen zijn hoog en dan bestaat de kans dat er markten of winkelketens gaan afhaken. Rond half oktober komen de aardbeien uit de serres weer en dan kan de afzet moeilijk gaan worden. “Een seizoen als deze hebben we nog nooit meegemaakt. De warmte en de droogte heeft de markt volledig op zijn kop gezet. Nu is het afwachten wat de komende periode gaat brengen”, besluit Frank.

Voor meer informatie:
Frank Royan
Welroy Fruit 
Langenakkerstraat 132A
3830 Wellen
+32(0)477 74 1259
Royenfrank@hotmail.com  
www.welroyfruit.be