Directie Burg Machinefabriek over verleden, heden en toekomst

Arjan en Piet van Burg zijn de tweede generatie van Burg, die sinds 1990 de directie voeren over de huidige machinefabriek. Broer Hans is weliswaar aandeelhouder, maar heeft er bewust voor gekozen geen zitting te nemen in de directie. Ook de derde generatie van Burg heeft al enkele jaren zijn intrede gedaan in het bedrijf. Met Arjan (algemene zaken) en Piet (technische zaken) blikken we kort terug op de historie, maar vooral vooruit op de toekomst van het bedrijf.


Arjan en Piet van Burg

“Burg Machinefabriek is in 1954 opgericht door onze vader, Maarten van Burg”, steekt Piet van wal. Het bedrijf was in de eerste instantie gericht op veldmachines in de fruitsector. Zo verkocht hij wiedmachines en grasmaaiers, die onder en rond de fruitbomen het gras maaiden. Innovaties stonden toen al in een hoog vaandel en het assortiment groeide gestaag met onder meer hefmasten, transportkarren, snoeihoutschuiven en pluktoestellen. In die tijd waren de prijzen voor het fruit veelal goed, waardoor de telers konden investeren in hun karige machinepark.”

Omslagpunt

Arjan noemt de periode eind jaren ‘70/begin jaren ’80 een belangrijk omslagpunt voor het bedrijf. “De fruittelers schakelden toen over naar kisten van 350 kg en daarmee nam de teelt een behoorlijke wending. Kisthandling in de boomgaard was met deze grootkisten met handwerk niet meer mogelijk, zodat deze arbeid met de hefmast moest plaatsvinden. Wij hadden met de kistendoseerlediger een hele mooie vinding om het fruit zonder beschadigingen uit de kist te krijgen en vanuit dat product is ons productengamma vervolgens gaan groeien. Toen hebben we als bedrijf ook de omslag gemaakt naar het sorteren en verpakken in plaats van het werk op het veld.”

“Vervolgens hebben we in de loop der jaren ook de waterdumpers geïntroduceerd. Je spreekt dan over de jaren ‘90”, vult Piet aan. “Kantelaars waren er al, maar toen kwam ook het besef om het met zorg geteelde fruit in de laatste fase van het proces niet te beschadigen. Met het lossen in water zijn we goed ingestapt, met name bij de peren. We zagen al snel de voordelen van het nat ledigen, zoals de hoge capaciteit, vruchtvriendelijke behandeling, continuïteit in de aanvoer naar de sorteermachine, minder vervuiling op de gekoppelde machines en een betere productpresentatie en arbeidsprestatie. Tot de jaren ’90 hebben we geen verkopers in dienst gehad. Later is er visie gekomen op het gebied van acquisitie en marktbereik en is ook de omzet gestaag gegroeid. De generatie voor ons bezocht nog wel beurzen, maar dat hebben wij actiever opgepakt, voegt Arjan toe. “Vanuit de fruitkantelaars ontstond er ook behoefte aan andere producten en zijn we gegroeid naar activiteiten in de kistenhandling in de gehele AGF en (voedings)industrie.”

Visie van oogst- naar handelsproduct

“We onderscheiden ons met een visie van een oogst- naar handelsproduct. Tussen oogst- en handelsproduct zit een heel proces. Daarbij richten we ons op de randapparatuur naast de sorteermachine. Die sorteermachine vormt de kern van de sorteerhal en daar rond voelen wij ons thuis”, zegt Piet. “We bieden een totaalpakket aan van het wassen en nestelen van de kisten tot onderwatervullers en palletisers. Veelal werken we op basis van modulebouw, zodat zeefbanden en kistklemmen in te passen zijn in andere lijnen.

Volgens de broers is de groei die Burg Machinefabriek in al die jaren heeft doorgemaakt, veelal te danken aan degelijkheid en betrouwbaarheid van de machines. “Daarbij speelt de prijs-kwaliteitverhouding een rol en we hebben dankzij onze innovatieve machines een hoop vertrouwen gewonnen in de sector en een groot klantenbestand”, zegt Arjan.

AGF-breed

Hoewel de roots in de fruitverwerking liggen, heeft Burg inmiddels tal van referenties in de glastuinbouw- en landbouwsector en op het gebied van totaalprojecten. “AGF-breed werk je toch met hetzelfde slag mensen, van teler tot verpakker. En of een kist nou 1,20 breed is, zoals in het fruit gangbaar is, of 1,60 meter in de akkerbouw, we kunnen dezelfde technieken toepassen en blijven daarom bij onze leest”, zegt Arjan. “Of er nou uien of broccoli in de kist zit, we kunnen ze beide productvriendelijk leegmaken. Ook in de glastuinbouw hebben we de laatste jaren mooie projecten gerealiseerd met het ledigen en vullen van kisten in de paprika’s en cherrytomaten.”

Inmiddels werkt Burg Machinefabriek met ruim tien dealers. Dat is niet van de laatste jaren. In de jaren ’70 en’80 werkte vader Maarten van Burg al samen met Kent Fruit Services bij de verkoop van kistenkantelaars in het Verenigd Koninkrijk. “Onze vader verkocht nog heel veel individueel in het buitenland, vaak gewoon met de telefoon. Toen kon dat nog makkelijker omdat de vraag groter en concurrentie minder was. Die tijd hebben wij nog net nog gezien, maar niet meer aan den lijve ondervonden”, blikt Arjan terug. “In Canada werken we al dertig jaar met dealers, maar ook in West-Europese landen en Zuid-Afrika zijn dealers van onze machines actief. Je moet gewoon je netwerk op peil hebben. En natuurlijk heeft de groei in het buitenland ons marktgebied enorm verruimd. We zijn breed georiënteerd en zeggen niet snel nee. Of het nou om een citruslijn in Zuid-Afrika of een broccolilijn in Nederland gaat. Als we ons puur op de fruitteelt waren blijven richten, hadden we waarschijnlijk diepere dalen meegemaakt.”

“Anderzijds vergeet Burg Machinefabriek haar thuismarkt niet”, zegt Piet. “Ver weg actief zijn heeft niet altijd zijn voordelen, maar het hoort er wel bij. Wij voelen de economische crisis ook en onder de telers is een enorme sanering gaande. Toch zijn wij doorgegroeid. De sector blijft toch groeien tegen de crisis in en zoekt in moeilijke tijden naar automatiseringsoplossingen.

“De focus ligt op het leveren van maatwerk en totaalprojecten, altijd gericht op de toevoer naar de sorteermachine.”, benadrukt Arjan. “We stoppen niet voor de broccoli gewogen is, een sticker heeft en de verpakker het product in een eindverpakking kan stoppen. Maar als een machine bestaat, dan gaan we niet opnieuw het wiel uitvinden, maar kopen we die bij. Samenwerken met andere leveranciers is zeker ook een kracht.”

Op de vraag hoe Burg Machinefabriek er over tien jaar uit zal zien, antwoordt Arjan: “We hopen een gestage groei te kunnen continueren. Net als de fruitteelt en de agrarische sector zal ook ons eigen productieproces verder automatiseren. En we hopen op een mooi vervolg van het bedrijf. De jaren gaan door. Ik hoop dat we opvolgers hebben binnen de familie. Het belangrijkste is dat de jongens geschikt zijn en plezier in hun werk hebben.”

Voor meer informatie:
Burg Machinefabriek
Weihoek 11
4416 PX Kruiningen
Telefoon +31-(0)113-501373
Fax +31-(0)113-502108
www.burgmachinefabriek.nl

AGF Vormgeving heeft een magazine gemaakt voor Burg Machinefabriek. Wilt u uw bedrijf ook in de kijker zetten met een nieuwe brochure, website of magazine. Kijk op www.agfvormgeving.nl of bel/mail Martijn van Nijnatten: 0166-698213.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.