Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groothandelaren maken praktijken aanhangig

Groenteboer Richard van Leeuwen in 'Opgelicht'

Richard van Leeuwen verkoopt zijn waren op de markt en braderieën. Vorig jaar stond hij nog in de finale van de Beste Groenteman van Nederland. Maar de groenteboer houdt er een vreemde manier van zakendoen op na. Zo bestelt hij de versproducten bij de groothandelaren, verkoopt ze vervolgens door, maar ‘vergeet’ ondertussen wel de leveranciers te betalen. Die zitten met de gebakken peren. Het televisieprogramma 'Opgelicht' onderzocht de zaak. Onder meer Wim de Graaf van De Amsterdamse Fruithandel maakte de zaak aanhangig en confronteert de detaillist in de uitzending met zijn daden.


Klik hier om de uitzending te bekijken

Richard van Leeuwen is de groentehandel met de paplepel ingegoten, ook vader Van Leeuwen zat in de business. Tegenwoordig runt Richard het bedrijf Richard’s Groente & Fruit, maar door de jaren heen heeft hij al een aardig dossier opgebouwd bij de Kamer van Koophandel. Zo start Van Leeuwen in januari 1994 de firma Spekkie Holding B.V. Helaas houdt deze onderneming het niet lang vol, in oktober van datzelfde jaar is het al einde verhaal. Handelsonderneming Paul en Richard is ook geen lang leven beschoren. In 1996 bestaat de onderneming welgeteld 4 maanden waarna deze ophoudt te bestaan.
 
Richard van Leeuwen vraagt vervolgens zelf in december 1997 het faillissement aan van Risan Handelsonderneming. Dit om te ontkomen aan de toenemende druk van crediteuren. Het bedrijf bestaat dan anderhalf jaar. Nog tijdens de afwikkeling van het faillissement van Risan start de ondernemer 'Verswinkel van Leeuwen' aan de Maasstraat in Amsterdam. Omdat de curator het met deze gang van zaken niet eens is, wordt deze onderneming op 16 september 2004 voor de koopsom van € 1,- overgedragen aan Van Leeuwen’s vader. Op 2 november slaat het noodlot toe; er breekt brand uit in de kelder van het pand waarbij de administratie grotendeels in rook opgaat. Dat maakt het voor de curator lastig, want 21 dagen later moet hij aan de slag. Opvallend puntje in het verslag van de curator is dat € 15.000,- van het verstrekte verzekeringsgeld aan Van Leeuwen niet is aangewend ten behoeve van de vennootschap, maar voor privé-doeleinden.
 
Richard’s Groente & Fruit (ook handelend onder de naam Richard’s Fruits On Tour) is de meest recente onderneming van de marktkoopman. De ambulante- en straathandel in aardappelen, groenten en fruit wordt door Van Leeuwen in januari 2005 opgericht. De zaken lijken op het oog goed te gaan. In de categorie ambulante handel wint Van Leeuwen in 2011 de 2e plaats in de verkiezing ‘Beste Groenteman’. De organisatie van deze verkiezing is in handen van AGF Centrum voor Kennis en Ontwikkeling (CKO), AGF Detailhandel Nederland (ADN), Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH), Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel-Commissie Groenten en Fruit (HBAG).
 
Zo’n tweede prijs is een hele prestatie, toch wekt deze uitverkiezing nog wat wrevel bij een aantal groothandelaren in groenten en fruit. Hoewel het aan de buitenkant wel snor zit bij Van Leeuwen, blijken de financiën alles behalve op orde.

Bij het Amsterdamse Foodcenter kennen ze Van Leeuwen goed. In het begin is hij een graag geziene klant, want met zijn vlotte babbel weet hij het vertrouwen van de leveranciers te winnen. De marktkoopman bestelt zijn groente en fruit onder andere bij de Amsterdamse Fruithandel en Gebr. De Mooij. In het begin verlopen de betalingen prima, maar na verloop van tijd stoppen de betalingen. De openstaande rekening loopt op totdat bij beide bedrijven een schuld overblijft van ruim € 2600,-. Dat is wat waarde betreft toch al gauw een vrachtwagen sinaasappelen die ze mislopen.
 
Maar dat is niet alles, bij ‘n andere groothandel loopt de rekening zelfs op tot ruim € 30.000,-
 
Omdat ook de marktkraam van Van Leeuwen wel een opknapbeurt en aanpassingen kan gebruiken, gaat hij naar Rondo Aanhangwagens in Haarlem. Van de verrichte werkzaamheden ziet het bedrijf slechts een fractie en dat na veel getouwtrek. Uiteindelijk laat Richard zich hier ook niet meer zien. Net als bij de handelsonderneming en machineverhuur Cornelissens hebben ze nog een appeltje te schillen met de groentehandelaar. De werkzaamheden aan de kapotte generator wordt niet betaald.

Oud- werknemers kunnen ook fluiten naar hun centen van Richard. Zo ook Yvonne Schoorl. Ze komt in juli 2011 in dienst bij Richard van Leeuwen als verkoopster van groente en fruit op de markt en werkt op basis van een 40-urige werkweek ongeveer een half jaar voor Van Leeuwen. Hiervan krijgt ze slechts 1 maand en 3 weken betaald. Yvonne stapt naar de rechter die Van Leeuwen veroordeelt tot betaling van haar achterstallige loon. Ondanks het vonnis is er nog geen cent betaald.

Ook een andere werknemer wacht nog op ongeveer € 2000,- Per 1 oktober 2011 treedt Arno officieel in dienst bij Van Leeuwen voor 36 uur per week. De werknemer werkt al een tijdje voor Van Leeuwen, maar betaling gebeurt zwart. Nu het een officieel contract is, ontvangt Van Leeuwen een loonkostensubsidie vanuit de overheid van 50%. Omdat de werknemer een budgetbeheerder heeft is met Van Leeuwen afgesproken dat het geld niet contant wordt gegeven, maar dat het salaris wordt gestort. De jobcoach heeft diverse gesprekken met Van Leeuwen wanneer blijkt dat hij niet tot betalen overgaat, maar de werknemer alleen soms handje contantje wat betaalt. Hierbij geeft Van Leeuwen diverse redenen waarom het salaris nog niet is gestort op Arno’s rekening: zoals dat het geld is overgemaakt naar een verkeerd bankrekening etc.

Hier blijft het niet bij, ook makelaars en huurbazen leren Van Leeuwen op een vervelende manier kennen. Zo neemt de marktkoopman begin 2011 intrek in een appartement nabij het strand van IJmuiden. Na het betalen van de eerste borg, stopt ook hier de maandelijkse overboeking. Ondanks herhaalde verzoeken en beloften van Richard heeft hij tot op heden niet betaald. Totale schade is opgelopen tot meer dan € 7400,-

Ook de makelaar van een loods aan de Kromhoutstraat te IJmuiden wacht al jaren op zijn geld. Net als andere gedupeerden zet hij er een incassobureau op en ook hier treft Richard enkele betalingsvoorstellen. Ook die belofte komt hij keer op keer niet na. Het incassobureau trekt dan ook de volgende conclusie: ‘Debiteur biedt geen verhaal.’ Met als gevolg dat de gedupeerde achterblijft met een onbetaalde rekening van € 3129,93.
 
Richard van Leeuwen accepteert onze uitnodiging om bij de Tros te komen praten over de gebrekkige betalingen. Tijdens het gesprek zegt hij dat hij geen geheimen heeft en dat inderdaad het bedrag van de schuldeisers is opgelopen tot € 200.000,-
 
Van Leeuwen houdt echter vol dat hij alle schuldeisers netjes afbetaalt. Om zijn woorden kracht bij te zetten verzoekt hij ons om contact op te nemen met zijn boekhouder. Die bevestigt dat er veel vreemd vermogen in het bedrijf zit. Ook geeft de boekhouder aan dat hij al zo’n anderhalf jaar geleden te kennen heeft gegeven aan Van Leeuwen dat het zo echt niet langer gaat. Toch denkt de boekhouder nog steeds dat Richard van Leeuwen het hart op de juist plaats heeft en voornemens is om alle schuldeisers terug te betalen, al begrijpt de boekhouder ook dat dat jaren kan gaan duren. Hij zegt toe de redactie van Tros Opgelicht?! de volledige lijst van de schuldeisers toe te sturen. 

Bron: TROS Opgelicht

Publicatiedatum: