Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De rode uien uit Toulouges

Wie op vakantie in Zuid-Frankrijk is geweest, heeft ze misschien wel op de markt zien hangen: de rode uien uit Toulouges. Grote uien met platte, ronde vorm en een robijnrode rok. De uien, beroemd in heel Zuid-Frankrijk, komen oorspronkelijk uit het plaatsje Toulouges, vlakbij Perpignan. Vermoedelijk werden deze rode en zoete uien geteeld vanaf het einde van de 19e eeuw in deze regio, waar zij al vlug succes kenden en tot vandaag de dag toe geliefd zijn. 

Toch zijn er nog maar drie producenten in de Pyrénées-Orientales. De teelt van de uien kost namelijk veel tijd en aandacht. De grootste producent van de Toulouges-uien, Yves Roca, die jaarlijks 100 tot 150 ton uien op de markt brengt, legt uit: "De percelen worden handmatig gewied om zo de uien niet te laten stikken en om parasieten te voorkomen. Daarna worden ze één voor één uit de grond getrokken, nog altijd met de hand en ontloofd. Vervolgens worden de uien verkocht in bossen van 3 of 4 of in strengen van 3,5 tot 4 kg. Het maken van deze strengen is een hele kunst. Het is een arbeidsintensief werk, dat over het algemeen door vrouwen wordt gedaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze uien tamelijk duur zijn: in de marktkramen kost een kg, dat zijn ongeveer 15 uien, 2,5€ à 3€. 

Er zijn veel verschillende afmetingen: groot (500 à 600gr/stuk), gemiddeld (300 à 400 g/stuk) of klein. Over het algemeen geldt dat hoe groter de ui, hoe zachter van smaak. De uien kunnen gemakkelijk drie of vier maanden bewaard blijven op een droge en koele plaats. De geurige en zoete uien uit Toulouges zijn vooral rauw in een salade heerlijk. Maar ze zijn ook lekker wanneer ze gebakken worden met vlees en kruiden of in een hartige taart verwerkt worden. 

Publicatiedatum: