MA.DE.CO lanceert blauwe aardappel 'Delizia Blu'
Roberta Mazziantonio: "Dit project loopt al een hele tijd en nu de oogst bijna begint (de eerste dagen van juli), zullen we onze blauwe aardappel introduceren. We zijn er zeker van dat de consumenten er dol op zullen zijn."
"We besloten 'blauw' toe te voegen omdat we de aardappel willen onderscheiden van de Vitelotte-variëteit, die we al in ons assortiment hebben. Op de Italiaanse markt zijn ze eigenlijk beide onbekend. Dus we stuiten op wereldwijde verwarring als we onze soorten bij hun eigen kleur noemen."
Vitelotte-aardappelen geproduceerd door MA.DE.CO.
"Tien jaar geleden koos ik voor de paarse aardappel Vitelotte, omdat deze uniek in kleur en smaak is. Het was een ongebruikelijke keuze omdat weinig mensen er toen bekend mee waren en ze de aardappel verachtten om zijn onregelmatige vorm", gaat Roberta Mazziantonio verder. "In dit seizoen zaaiden we meer blauwe aardappelen voor de detailhandel, voor de consumenten, die niet van de 'wilde' smaak van de Vitelotte houden."
Blauwe pootaardappelen.
De volgende foto's laten zien dat in het veld de blauwe aardappelen al anders zijn dan andere variëteiten: als hun planten bloeien, lijken het blauwe korenbloemen, terwijl de Vitelotte en andere soorten witte bloemen hebben.
Bloemen van blauwe aardappelen.
Bovendien heeft de 'Delizia Blu' een meer regelmatige vorm dan Vitelotte en is de smaak meer gelijk aan die van traditionele aardappelen. De schil is paarsig en het vruchtvlees is blauw-paars met een witte contour. "Als je hem schilt, lijkt hij gestipt en de schil lijkt wit, maar als je hem kookt, krijgt de aardappel een blauwachtige kleur die neigt naar paars-grijs", zegt Roberta.
Roberta Mazziantonio in een veld van blauwe aardappelen.
Daarentegen hebben Vitelotte-aardappelen een intens paarse (bijna zwarte) schil, donkerpaars vruchtvlees dat soms wit gestipt is, afhankelijk van de teeltgebieden. De Vitelotte komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar volgens Roberta is de smaak beter als de aardappel uit Tuscia komt. De bodem van Noord-Lazio heeft een vulkanische oorsprong en de natuurlijke omgeving is niet verontreinigd. Dan is er ook nog het meer van Bolsena. Deze kenmerken zorgen voor een superieure productkwaliteit.
Het meer van Bolsena.
Er is nog meer nieuws van MA.DE.CO. "Vorige winter heb ik bijzondere knollen getest en als alles goed gaat, gaan we ze voor het volgende seizoen (van 2013) zaaien", eindigt Roberta.
Contact:
Roberta Mazziantonio
MA.DE.CO. srl
S.S. 74 maremmana
Grotte di Castro (VT)
Telefoon: +39 (0)763 797153 / -54
Fax: +39 (0)763 796050
E-mail: info@madecosrl.it
Web: www.madecosrl.it
Facebook: www.facebook.com/madecogrottedicastro