Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"‘Een charmant sexy aardappeltje, dat iedereen zou moeten kennen"

Herman den Blijkers ode aan de Opperdoezer Ronde

Zo’n 60 jaar geleden at iedereen iedere dag gekookte aardappels. Dat is nu wel anders. Onder Mediterrane en Aziatische invloeden eet heel Nederland nu allerhande vervangers. Heel Nederland? Nee, een klein dorpje blijft dapper weerstand bieden aan rijst en pasta en maakt het leven van andere aardappelsoorten als Eigenheimers en Bintjes bepaald
niet gemakkelijk. En ze hebben hulp ingeroepen…


Frank Streng biedt Herman den Blijker verse oogst aan

Het dorpje is Opperdoes, een kleine gemeenschap in de gemeente Medemblik. Slechts 30 tuinders telen het lekkerste aardappeltje van Nederland: de Opperdoezer Ronde. Het aardappeltje krijgt zijn bijzondere smaak van de typische Noord-Hollandse zavelgronden waarin ze geteeld worden. Door de aardappelkenners en vooraanstaande culinaire specialisten wordt deze Noord-Hollandse aardappel beschouwd als een echte delicatesse. En de Ronde is er weer! De 30 telers, JH Wagenaar en gemeente Medemblik vieren dat het lekkerste aardappeltje van Nederland weer van de Volle grond geoogst kan worden. En Herman den Blijker viert mee!



Rooien & Wassen

Frank Streng, burgemeester van gemeente Medemblik, Gerard Breed, directeur van
J.H. Wagenaar BV, Anton Willemsen van Albert Heijn en Topkok Herman den Blijker rooiden live samen de aardappels van het land en wasten de aarde van de rondjes af. Herman toog met de vers gerooide aardappels naar de mobiele keuken om aan het werk te gaan.


Gerard Breed van Wagenaar, Anton Willemsen van Albert Heijn, Herman den Blijker en burgemeester Frank Streng

Bereiden & Proeven

Want wie kan de vers gerooide aardappel beter bereiden dan topchef Herman den Blijker? ‘Een opperbeste aardappel met een mooie, dikke smaak!’, aldus Den Blijker. Het eerste bord met verse Opperdoezers op twee wijzen bereid, bood Herman den Blijker aan Anton Willemsen van Albert Heijn.


Herman den Blijker in gesprek met Jaap Delleman van Aardappelwereld

Trots zijn

Samen met 90 genodigden genoten de organiserende partijen van de rondjes, mede bereid door Jos Klaver en zijn team van De Torenschouw. Iedereen is trots op de Opperdoezer Ronde. Teler Peter de Leeuw, bij wie het evenement op zijn land en in zijn schuur plaatsvond: Zo zit je met je handen in de grond en hoop je op bekendheid van zo’n prachtige aardappel, en zo maakt Herman de Blijker je Opperdoezers klaar in je eigen schuur!’ Gerard Breed, directeur van J.H.Wagenaar BV: De Opperdoezer Ronde heeft een Europees Beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Geen enkele andere aardappel, die niet in Opperdoes is geteeld, mag onder deze naam op de markt gebracht worden. De Opperdoezer Ronde heeft een prominente status in de aardappelwereld en dat wordt vandaag onderstreept door een prominent man als Herman den Blijker. De Ronde heeft smaak en charisma! Anton Willemsen van Albert Heijn is net zo trots en memoreert hun liefde voor de Opperdoezer Ronde, die al sinds 1983 bestaat. Herman is nog niet tevreden. Volgens hem is de Opperdoezer Ronde ‘een charmant, sexy aardappeltje, dat iedereen zou moeten kennen.’ Een roep dus naar nog meer bekendheid!
Publicatiedatum: