Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Het is weer tijd voor de Spreewald-augurk
Goed nieuws voor liefhebbers van de Spreewald-augurk: de huidige weersomstandigheden - warme temperaturen en regen - zijn bijzonder goed voor deze groentesoort. In het Duitse Spreewald zijn de 'Gurkenflieger' dan ook alweer onderweg. Deze oogstmachines rijden, getrokken door tractoren, langzaam over de akkers terwijl seizoenskrachten de groente op het brede laadvlak bij elkaar verzamelen.
Momenteel worden de kleine inmaakaugurken ongeveer elke drie dagen van het circa 700 hectare grote areaal geoogst. „Zulke grote hoeveelheden kan men alleen met de oogstmachine van de akkers halen”, zegt Jörg Lübcke van het `Landesamt für Verbraucherschutz und Landwirtschaft` uit Großbeeren. Dankzij de hulp van machines, druppelbevloeiing, gedoseerde bemesting en het gebruik van speciale soorten is de augurkenproductie de laatste jaren aanzienlijk geïntensiveerd. Ten tijde van de DDR werden er in het Spreewald gemiddeld 20 ton augurken per hectare geoogst. Tegenwoordig zijn dat er meer dan drie keer zoveel. Het afgelopen jaar haalden de telers in de regio 36.200 ton augurken van de akkers.
De typische smaak van Spreewald-augurken wordt bereikt dankzij de verwerking volgens speciale recepten. Zo ontstaan zure, pikante, zoute en pittige augurken. Brandenburg, de deelstaat waarin het Spreewald ligt, is Duitslands op één na grootste augurkenproducent. Alleen Bayern produceert jaarlijks meer augurken.