Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Volop kansen voor ‘verse’ private label leverancier

Kun je als vers merk zonder consumentenmerk? Deze vraag stond dinsdagochtend centraal tijdens de sessie ‘Zonder merk het spel veranderen’, die Mirakuleus Merkbouwers in vers organiseerde. Onder leiding van Miranda van Kester gingen vier ervaringsdeskundigen met elkaar en het publiek in discussie over de beste strategie om je verse product te vermarkten: met een consumentenmerk of als private label leverancier. Het panel bestond uit Paul Hoogendoorn (VION Food Group), Liesbeth Jacobs (The Greenery), Els van Olphen (Henri) en Jan van Popering (Zijerveld Food).


Volume private labels blijft groeien

In vers wordt vaak opgekeken tegen A-merken. Terwijl blijkt dat de laatste 10 jaar private label-leverancies het zowel in volume als marge ‘gewonnen’ hebben van de merkleveranciers. Voor A-merken is het steeds lastiger om zich te onderscheiden en productinnovaties worden snel gekopieerd. Daarbij worden de private labels van de supermarkten steeds sterker en het aandeel in het schap groeit steeds harder. Bewijs daarvan was onlangs de PLMA-beurs ‘The World of Private Labels’, die 2 x zo groot was als de vorige keer en waar de stemming positief was: “Private Labels worden steeds meer high value, dus er valt steeds meer mee te verdienen”.

Geen geld voor A-merk

Het panel bevestigde deze kansen voor hen als private label-leverancier. Naast het publiek gaven ook twee panelleden aan dat ze ook best een consumentenmerk zouden willen hebben. Echter, ook Paul Hoogendoorn van VION Food Group gaf aan daar niet voldoende budget voor te hebben, ondanks de behaalde 9,5 miljard omzet in 2011. Nadeel van het hebben van een A-merk is dat je ook mee moet doen in de prijzenslag en bovendien gedwongen wordt tot allerlei verplichtingen, zoals dure advertenties in de bladen van de supermarkten afnemen. The Greenery gaf het voorbeeld van ‘ondersteunende promotie’ bij Private Labels met hun online campagne Verse Oogst, waar Jumbo dankbaar gebruik van maakt door QR-codes op verpakkingen te zetten, die leiden naar deze website. Maar dat is volgens The Greenery maximaal haalbaar in de herkenbaarheid van een ‘eigen merk’.

Kansen in samenwerking

Met een niche product ben je sneller een interessante gesprekspartner voor de retailer en wordt took makkelijker een eigen merk toegestaan. Met een bulk-product is dat niet het geval; dan is het ook niet aannemelijk dat een merk relevant zou zijn. Door middel van productinnovatie kun je je onderscheiden en aantrekkelijk blijven. Zo is Henri met 100% natuurlijke maaltijden en soepen in het schap van PLUS terecht gekomen. Ook hoort daar category management bij; wat zoekt een consument in het schap? Daarvoor had Zijerveld Food het voorbeeld van hun ‘kaaskompas’, waar ze samen met de retailer investeren in kennis over schapindeling.

Op het gebied van duurzaamheid worden ook flinke stappen gemaakt – veelal op verzoek van de retailer maar ook door onafhankelijke NGO’s, met name in de vlees- en zuivelsector. Dierwelzijn ligt toch dichter bij het hart van consumenten dan bijvoorbeeld ‘veilige’ groenten. Volgens VION levert daarin voorlopen uiteindelijk wel een meerprijs op. Andere kansen zagen de panelleden in internet, waar je in de toekomst eventueel wel een eigen merk zou kunnen vermarkten, echter met de kanttekening dat nog niet bewezen is dat vers op afstand succesvol verkocht kan worden.

Geen private labels, maar ‘private concepts’

De relatie met de retailer is het belangrijkste. Dat staat op nummer 1. Pas dan komt samenwerking tot stand, of je nu als merk- of private label-leverancier bent. De adviezen waren eenduidig: “Samenwerking is het belangrijkste, kruip tegen de retailer aan en zet de klant van je klant - de consument - centraal. Met een niche product ben je al snel een interessante gesprekspartner voor de retailer. Als leverancier van een bulkproduct, wat in vers doorgaans het geval is is, moet je meerwaarde blijven leveren. Deel je kennis met de retailer. Blijf daarbij voorsprong houden, meedenken en innoveren. Denk niet alleen aan de ‘harde’ kanten als distributie, R&D en prijs, maar ontwikkel voor iedere retailer een afzonderlijk ‘private concept’. De ervaring van de panelleden leert dat je echt wel ruimte krijgt van de retailer voor een eigen merk als je je eerst bewezen hebt als een goede private label leverancier!”, vat Miranda van Kester samen. “Kortom, als je jezelf als échte partner van de retailer opstelt en échte meerwaarde levert, zijn er juist nu volop kansen voor de verse private label leverancier om ruimte te veroveren in het versschap”, concludeert Van Kester.

De Early Bird Session vond in de ochtend plaats op het VersEvent, 5 juni op de Floriade. De sessie was drukbezocht met ca. 100 deelnemers; de behoefte aan deze kennis bleek groot. Het VersEvent was een groot succes: 250 bezoekers, waaronder met name ondernemers en marketeers uit alle verssectoren, die vooral leerden van de ‘kruisbestuivingen’ in kennis.
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer