april, 20.25 uur, Nederland 3) uit over de EHEC-bacterie. In de uitzending
van 19 april een reconstructie: eerst had de Nederlandse komkommer het gedaan,
daarna kreeg de tomaat ervan langs en zelfs de kropsla werd genoemd.
Uiteindelijk was het fenegriek zaad uit Egypte de schuldige en daar moesten we het
mee doen. Maar hoe terecht was deze verdenking? De Keuringsdienst van Waarde
plaatst in de uitzending van 26 april vraagtekens bij de bewijslast.
Uiteindelijk is er nergens in Europa werkelijk een EHEC-bacterie gevonden op
fenegriek. De Keuringsdienst van Waarde reisde af naar onder andere Egypte en
ook daar werd de bacterie nergens gevonden. Is de fenegriek terecht beschuldigd
of is hiermee slechts de onrust snel in de kiem gesmoord? 'Want als de fenegriek
niet de schuldige was...dan is de vraag of de EHEC-bacterie wel echt verdwenen
is. De Keuringsdienst van Waarde legt een dossier aan en gaat tot op de bodem
van de zaak.
In KRO's Keuringsdienst van Waarde staat centraal wat fabrikanten ons als
consumenten vertellen. Klopt het wat ze claimen en wat ze ons in reclames
verkopen? Verslaggevers Maurice Dekkers, Ajouad El Miloudi, Ersin Kiris, Marijn
Frank en Maarten Remmers nemen de telefoon ter hand en bellen er actief op los.
Ze stellen simpele vragen en krijgen de meest verbazingwekkende antwoorden op
food, non-food en nieuwsgerelateerde kwesties. Prikkelend, onderzoekend en
vasthoudend.
KRO's Keuringsdienst van Waarde, donderdag 19 en 26 april om 20.25 uur,
Nederland 3.
Achtergrondinformatie:
Hij was het nieuws van de dag, had de wereld wekenlang in zijn greep en maakte50 dodelijke slachtoffers in Duitsland. Een voedseldrama dat zijn weerga niet
kent. Maar waar kwam die mysterieuze bacterie toch ineens vandaan? De Duitse
autoriteiten gingen koortsachtig op zoek en kwamen bijna iedere dag met een
nieuwe boosdoener. Eerst had de komkommer het gedaan, daarna kreeg de tomaat er van langs en zelfs de kropsla werd genoemd. Plots leek de hetze op te houden
bij de kiemgroenten. Eerst dachten de Nederlanders aan taugé, maar dat was niet
juist. De fenegriekkiem van Egyptisch zaad was de schuldige. Onbekend in de
meeste Hollandse keukens, maar als sluipmoordenaar vooral verwerkt in Duitse
salades.
De Europese grenzen gingen dicht en er kwam een verbod op fenegriek uit Egypte.
De Keuringsdienst probeert in kaart te brengen hoe de beslissing van de EFSA
(European Food Safety Authority) tot stand is gekomen en gaat op onderzoek bij
alle betrokkenen. Van het restaurant waar een uitbraak plaatsvond en drie
mensen zijn overleden na hier gegeten te hebben (de Kartoffelkeller) tot aan de
Duitse telers van fenegriek (Gärtnerhof), de EFSA en zelfs een fenegriek in
Egypte. Is de epidemie wel werkelijk in de kiem gesmoord of zwerft de
sluipmoordenaar nog steeds vrij rond?
Website
www.kro.nl/kvw