Donderdagochtend 16 februari kwam zo'n 36 miljoen kilo fruit niet binnen in de haven. "Deze schepen zijn, mede onder ons toezicht, naar andere bestemmingen zoals Vlissingen en Zeebrugge gegaan." Ondertussen zijn de loodsen opnieuw aan het werk, maar er liggen nog schepen te wachten die gelost moeten worden. Dus de vertraging is nog niet voorbij.
"Deze situatie betekende heel veel stress en vertraging", geeft Johan aan. "Voor de fruitsector heeft het impact gehad omdat het versproducten zijn en deze komen nu later aan. De staking is maandagavond begonnen, dus de vertraging voor de vervoerde producten kan oplopen tot 2/3 dagen. Maar we zorgen ervoor dat onze klanten worden bediend en dat alles op bestemming aankomt", benadrukt hij. Bij de Belgian New Fruit Wharf worden vooral ananassen en bananen gelost.
"Het is erg dat wij als privébedrijf imagoschade oplopen door iets waar we niets aan kunnen doen", vindt Claes. "De loodsen worden goed betaald door de overheid en men mag toch verwachten dat ze gewoon hun werk doen?"

Reactie Van Damme
Christophe Vandenbroeck van bananenleverancier Van Damme geeft aan veel last te hebben van de staking. "Het is in de haven wel opgelost, de loodsen zijn weer aan het werk, maar wij gaan het nog merken omdat onze schepen zijn uitgeweken naar andere havens zoals Rotterdam. Die worden niet meteen gelost. Dat wordt mogelijk pas maandag. "Een voordeel was nog dat we iets meer voorraad hadden dan normaal, dus konden we gewoon leveren. Maar wij merken de echte gevolgen volgende week pas. Waarschijnlijk kunnen we dan 1 a 2 dagen niet leveren en dat is een moeilijke situatie. "Bananen komen groen aan en die moeten nog gerijpt worden, want klanten willen geen groene bananen. Dit zal ervoor zorgen dat ze, in het ergste geval, 1 of 2 dagen een minder ruim assortiment aan kunnen bieden omdat er dan merken van een bepaalde levering worden gemist. Het is nog te vroeg om te zeggen om welke ladingen het gaat en van welke oorsprong de producten zijn. Zodra we dat weten, gaan we het communiceren naar onze klanten."
Op een persconferentie heeft de Antwerpse havenschepen de staking "één van de ernstige bedreigingen ooit" genoemd. Vrijdagmiddag wordt wel nog officieel overleg gepleegd met de traditionele vakbonden, de sociaal bemiddelaar van de Vlaamse overheid en de leiding van het agentschap MDK (Maritieme Dienstverlening Kust). Rederij MSC, de belangrijkste klant van de Antwerpse haven, leidde zijn schepen af naar andere havens als Rotterdam. De activiteiten van het maritiem personeel en de loodsen zijn sinds vrijdagmorgen 7 uur hervat. Na een vijf uur durend crisisoverleg bij Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) hebben de loodsen beslist om hun acties meteen stop te zetten zonder verdere eisen. Daarmee komt na drie dagen een abrupt einde aan de staking die de Antwerpse haven heeft verlamd.