Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenten en fruit uit de kas mogelijk nog gezonder

Met moderne teelttechnieken is mogelijk om het gehalte aan gezonde inhoudsstoffen in groenten en fruit verder te verhogen. Wageningen UR Glastuinbouw organiseerde eind januari een themabijeenkomst ‘Gezond uit de kas’. Onderzoekers en bedrijfsleven discussieerden over de kansen op dit gebied.



Uit onderzoek van LEI Wageningen UR is bekend dat voor de consument prijs, smaak en gezondheid belangrijker zijn bij de aankoop van groenten en fruit dan een eventuele duurzame teelt. Tijdens de teelt is het gehalte aan inhoudsstoffen, die de smaak en gezondheid van groenten en fruit bepalen, te beïnvloeden. Zo blijkt licht een effect te hebben op het zogenaamde secondaire metabolisme dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van vitamine C. In een oriënterend onderzoek, dat vorig jaar samen met Philips is uitgevoerd, is aangetoond dat het vitamine C gehalte in tomaten aanzienlijk is te verhogen door ledbelichting van de tros.

Gezond

“Er zijn waarschijnlijk veel meer mogelijkheden om met teeltsturing bij allerlei soorten groenten en fruit de inhoud van gezonde stoffen te beïnvloeden,” zegt onderzoekster Caroline Labrie. “Groenten en fruit kunnen onder andere ook anti-oxidanten, zoals ß-caroteen en lycopeen bevatten. Allemaal stoffen, die waarschijnlijk de gezondheid bevorderen. Tijdens de bijeenkomst hebben we met partners uit de hele keten gediscussieerd over waar mogelijkheden liggen; welke stoffen zijn interessant om aan te werken en hoe zetten we producten met een verhoogd gehalte aan gezonde inhoudsstoffen in de markt?”

Tot nog toe heeft Wageningen UR Glastuinbouw vooral smaakonderzoek gedaan. De komende jaren wil het onderzoek zich ook richten op het verhogen van de gehaltes gezonde stoffen in groenten en fruit. Labrie: “Het is bekend dat er nog steeds te weinig groenten en fruit worden gegeten. Het verhogen van de gehaltes gezonde inhoudsstoffen kan bijdragen aan de algemene gezondheid van de consument. Bovendien kan het verhogen van deze stoffen meerwaarde creëren in het schap. De uitkomst van de discussie vorige week was dat er zeker kansen liggen op dit gebied."

Wageningen UR Glastuinbouw heeft in het project Gezond uit de Kas samengewerkt met Philips. Het project Gezond uit de Kas is onderdeel van het KB V programma, dat Wageningen UR uitvoert in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Klik hier voor de presentatie van Caroline Labrie

Bron: Wageningen UR Glastuinbouw

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer