Tholen - Veiling Borgloon geeft in hun blad EburoNews aan dat de fruitteeltsector en handel in zeer turbulent vaarwater zit. Daarnaast wordt teruggekeken op een gemiddeld goed jaar bij de verschillende producten. "Gemiddeld is het namelijk niet zo slecht geweest en dan spreken we vooral over de bessen die het goed deden. 2010 was over het algemeen een mager jaar, dus in vergelijking is 2011 nog best verlopen", aldus algemeen directeur Jos Craemers.

"De hardfruitoogst van 2011 zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als één van de allervroegste ooit, maar ook als één van de langstdurende ooit. Bovendien werd een erg belovende oogst op het laatst door zwaar noodweer erg toegetakeld. Dit zowel wat kwaliteit als volume betreft. Er was dit jaar sprake van een warm en droog voorjaar afgewisseld met een natte zomer met hoge temperaturen. Dit zorgde bij het zachtfruit voor het nodige stunt- en vliegwerk in de producties. Dit had als gevolg dat we voor het tweede jaar op een rij een vooruitgang zien bij aardbeien en zachtfruit."Hij ziet het komende jaar tegemoet met 'gefundeerde bezorgdheid'. "We moeten niet pessimistisch zijn, maar toch zien we binnen Europa de eenheidsmarkt afbrokkelen en een 'ieder voor zich en God voor ons allen'-mentaliteit ontstaan. Europa en Rusland zijn belangrijke afzetmarkten voor ons hard- en zachtfruit en in deze landen is sprake van economische- en klimaatsturbulenties waar we niet omheen kunnen. Dit is bepalend voor onze sector en de producten die we moeten slijten in een internationale conjunctuur.""Het is daarom van belang dat we als sector samen sterk staan en de afzet bundelen. De ontwikkeling, waarbij individuele telers als aanbieder gaan optreden naar de handel, komt de prijsvorming alles behalve ten goede. Een ander gevaar bij deze ontwikkeling is ook dat het kwaliteitsbeeld van onze producten gaat verwateren. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om hiervan aan de basis snel en accuraat een fundamentele mentaliteitswijziging te ontwikkelen."

Craemers benadrukt dat Rusland een belangrijke markt is voor Veiling Borgloon. "We hopen dat de taxen voor appelen daar wegvallen en dat vraag en aanbod in januari en februari beter in evenwicht komen. Het is in ieder geval de wens dat de prijzen beter gaan evalueren zodat de toenemende kosten kunnen worden gecompenseerd. Het creëren van de juiste plaats in deze moeilijke markt zal een evenwichtsoefening zijn. Door dit met gefundeerde bezorgdheid te bekijken, blijven we alert en scherp in moeilijke omstandigheden."

Voor meer informatie:
Jos Craemers
Veiling Borgloon
T. 012/670 100
F. 012/745 071
Kernielerweg 59
3840 Borgloon - België
www.eburon.be