Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bio-economie is grote kans voor Brabantse agrosector"

Gras, aardappelen en bieten zijn de nieuwe grondstoffen voor onze huizen, stoelen, verpakkingen en nog veel meer materialen. Dit is dé conclusie uit het rapport “Kansen voor de agrosector in de bio-economie” dat vandaag gepubliceerd wordt door Agro & Co. Agrogrondstoffen voor materialen en chemische bouwstenen: dat is de kern van de bio-economie die op dit moment vorm krijgt. De omvang van de bio-economie over wordt geschat op 350 tot 450 miljard Euro* in Europa. Ter vergelijking: dit is even groot als de huidige voedingsmiddelensector in Europa. De bio-economie geeft kansen voor Nederland en zeker voor Noord-Brabant als belangrijkste agro-food regio van Nederland.

De kansen van de bio-economie zijn voor veel tuinders, akkerbouwers en veehouders onbekend. Agro & Co ziet een aantal paden waarlangs de bio-economie zich kan ontwikkelen. Concrete kansen voor de agrosector zijn: verwaarding van nevenstromen en productie van nieuwe non-food gewassen zoals algen. Specifiek voor Brabant kan de ontwikkeling van de bio-economie het mestprobleem deels oplossen door agrogrondstoffen geschikt te maken voor voer en door deze ‘bruine’ biomassa maximaal te verwaarden.

Als de agrosector nu instapt, kan zij als toeleverancier van hoogwaardige agrogrondstoffen niet alleen omzet, maar ook toegevoegde waarde realiseren. Dit kan een agrarisch ondernemer niet alleen. Samenwerking tussen agrarisch ondernemers onderling en met andere partijen is cruciaal voor succes in de bio-economie. Brabant is als provincie uniek omdat zij naast een grote agrosector tevens groot is in procesindustrie, logistiek, chemie en de havens om de hoek heeft liggen. Door deze industriële sterktes te combineren met de kennisintensieve regio Eindhoven, HAS Den Bosch en AVANS Hogescholen kan Brabant volgens Agro & Co uitgroeien tot topregio in de bio-economie. De Provinciale Innovatieagenda en het Topsectorenbeleid van het kabinet steunen deze ontwikkeling.

Voor de bio-economie zijn samenwerking en ondernemerschap kernwoorden. Als de agrosector haar krachten niet bundelt, rest haar de ondergeschikte rol van leverancier van laagwaardige grondstoffen.

Bron: Klikbedrijvig
Publicatiedatum: