Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese Voedselveiligheid Autoriteit

"Gedroogde pruimen bevorderen de stoelgang niet"

Gedroogde pruimen zorgen niet voor een betere stoelgang, zo heeft de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) vastgesteld. Ondanks het wijdverspreide geloof dat gedroogde pruimen een laxerend effect hebben, heeft EFSA vastgesteld dat dit niet het geval is. De experts stelden dat er 'onvoldoende bewijs was om een link te kunnen leggen tussen gedroogde pruimen en een goede darmwerking te kunnen vaststellen. Dit werd vastgesteld op basis van twee onderzoeken over de consumptie van gedroogde pruimen. Producenten mogen nu niet langer claimen dat de gedroogde pruimen goed zijn voor de stoelgang.
 
Deze uitspraak volgde op een uitspraak vorige maand, toen werd besloten dat bedrijven niet langer mogen claimen, dat flesjes water uitdroging voorkomen. Ambtenaren besloten dat er geen bewijs was om deze, voorheen onbetwijfelde aanname te onderbouwen.

De Britse MEP Graham Watson heeft de Eurocommissaris uitgedaagd voor een wedstrijd gedroogde pruimen eten na het horen van deze uitslag. Hij was degene die deze zaak onder de aandacht in Straatsburg nadat de EU weigerde om het hoge vezelgehalte van verschillende vruchten te erkennen. 'Het adviespanel van de EC dat dit werk uitvoert, heeft 95% van de claims aangaande plantaardig voedsel afgewezen. In veel gevallen waarschijnlijk met een goede reden, maar onder de afgewezen zaken was ook de zaak over het laxerende effect van gedroogde pruimen,' zei hij.

Bron: independent.ie
Publicatiedatum: