De spruiten in Noord-Ierland zijn dit jaar groter en beter dan ooit tevoren na een extreem seizoen. Naast het feit dat de miniatuur kolen dit jaar eerder rijp waren dan normaal, wegen ze waarschijnlijk ook tenminste 20 procent meer dan normaal. Supermarktketen Tesco koopt via Armagh's Gilfresh Produce alle in Noord-Ierland gekweekte spruiten in. 

"Het is een geweldig jaar geweest voor de spruiten," zegt Ronan McShane van Gilfresh, "en dat is goed voor ons en de consumenten." Ronan, die als landbouwkundige werkt voor de handelaar, legt de grote opbrengst uit: "De omstandigheden waren dit jaar ideaal voor de spruiten. Door de zachte herfst die tot in november duurde, zijn veel van de spruiten veel groter en hebben een hogere kwaliteit. Ook de rupsen die bijna elk jaar voor problemen zorgden, bleven dit jaar weg. Eigenlijk ging alles dus perfect. Het is de beste oogst die onze boeren ooit hebben gezien en ik ben er zeker van dat consumenten het positieve verschil zullen opmerken als ze de spruiten met Kerst op hun bord vinden. 


Op dit moment heeft Gilfresh vijf spruitenkwekers in Noord-Ierland. Naar verwachting zullen bijna alle gewassen met de hand geoogst worden, omdat het land onder water staat. Ronan is er van overtuigd dat mensen het graag lokaal geproduceerd voedsel eten, ze waarderen het meer. Ook benadrukt hij het feit dat spruitjes niet alleen met kerst verkrijgbaar zijn: "Wat sommige mensen zich niet realiseren is dat je spruiten kan eten van september tot eind maart. Ze mogen dan niet bij iedereen in de smaak vallen, maar er zijn zoveel verschillende recepten en soorten spruitjes. We hebben zelfs een succesvol experiment gedaan met rood-paarse spruitjes, die je in de nabije toekomst misschien op kerstdiners zal vinden. 

"Spruiten behoren tot die groentes waarover de meningen verdeeld zijn, vooral met kerst. Je houdt van ze, of je haat ze, maar als je dit jaar spruitjes eet, weet je zeker dat het de beste zijn." Gilfresh verwacht 150 ton lokaal gekweekte Brusselse spruiten aan Tescovestigingen door heel de provincie te leveren dit jaar. Sandra Weir, van Tesco Nothern Ireland, sprak haar waardering uit over hun lokale leveranciers en kwekers. "Gilfresh Produce en alle lokale kwekers in Noord-Ierland hebben zichzelf opnieuw bewezen door de spruiten zo snel te oogsten en te leveren. Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de kwekers om ervoor te zorgen dat we de beste lokaal geproduceerde producten aan onze klanten kunnen bieden zodra ze beschikbaar zijn en dit bewijst eens te meer dat wij op die manier onze beloftes waarmaken. 

Bron: newsletter.co.uk