Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
special jaaroverzicht augustus

Herfstweer bemoeilijkt fruitafzet en uienoogst

De zomermaand augustus liet zich van een weinig zonnige kant zien. De fruitafzet leed hier merkbaar onder. Ook het binnenhalen van de uien en resterende aardappelen verliep moeizaam door het natte weer. De bananenmarkt ging volledig over de kop door overproductie en de gevolgen van de EHEC-crisis terwijl een krapte op de ananasmarkt voor hoge prijzen zorgde.

Veiling Brava met vestigingen in Zellik en Kampenhout en Greenpartners uit Sint-Katelijne-Waver hebben besloten om in de nabije toekomst samen te smelten tot een nieuwe coöperatie. Door deze fusie willen beide coöperaties commercieel sterker in de markt staan en hun klantgerichtheid nog verder uitbouwen.
 
Per 1 augustus heeft Dennis Verkooy de taken van Guus van Leeuwen, als Airfreight Director Kuehne + Nagel, overgenomen. Verkooy is geen onbekende binnen de markt, hij heeft immers zijn "roots" binnen de luchtvrachtsector. Hij is na de overname van NCS in 2004, waar hij aandeelhouder was, in 2007 bij Kuehne + Nagel begonnen als General Manager Perishables Logistics binnen de luchtvrachtdivisie. In 2008 is Verkooy, naast zijn taken voor Perishables in Nederland, benoemd tot Global Manager Perishables Airfreight en rapporteerde sindsdien voor deze taken aan het hoofdkantoor te Schindellegi. Dennis Verkooy is sindsdien, samen met het hoofdkantoor, de drijvende kracht geweest om de Perishables Logistics wereldwijd te ontwikkelen.
 
Kristophe Thijs wordt de nieuwe directeur van het VLAM-kantoor in Keulen. Hij volgt er Paul Coenen op, die eind dit jaar met pensioen gaat. VLAM kiest daarmee voor een communicatiespecialist met ruime ervaring op gebied van communicatie, persrelaties en B-to-B-marketing.
 
Begin juli heeft Varekamp Coldstores een unieke lijn voor biologisch citrusfruit in gebruik genomen. Met deze lijn wordt het biologisch citrusfruit zoals sinaasappelen, mandarijnen, minneola's, citroenen en grapefruit mechanisch gesorteerd en gewassen. Het citrusfruit rolt schoon en gedroogd van de band. In geval van kwaliteitsproblemen is deze lijn een efficiënte oplossing, omdat het aantal arbeidsuren per eenheid aanzienlijk omlaag wordt gebracht. Bijzonder hierbij is dat deze lijn uitsluitend wordt ingezet op biologisch-gecertificeerde producten.
 
Vanaf het komende seizoen hebben Citrus World en Jin-Jin besloten hun krachten te bundelen. Hierdoor zijn de bedrijven in staat om nog beter te voldoen aan de verwachtingen en eisen van de leveranciers met een uitgebreid en verbeterd assortiment. Jin-Jin, met 6 jaar ervaring in de afzet van vers fruit vanuit Azië in Europa, zal doorgaan met de sourcing van fruit uit Azië, met de klantspecifieke levering- en serviceprogramma's. De commerciële activiteiten van Jin-Jin worden voortaan geïntegreerd en beheerd door Citrus World.
 
'SoepGoed' heet het nieuwe product dat Versdirect.nl binnenkort via verschillende verkoopkanalen lanceert. Het idee: een soeppakket voor de consument thuis, bestaande uit verse groenten met alle bijbehorende kruiden. Zelf eenvoudig, met minimale inspanning, een écht verse soep op tafel zetten als je gezellig samen met familie of vrienden bent.
 

De EHEC crisis is voorbij. Maar voor telers is de nasleep nog steeds voelbaar. Sinds de crisis is de consument verse groenten gaan wantrouwen. Onterecht zo is inmiddels gebleken. Daarom introduceerden Het Duitse Landbouwministerie en 5amTag in samenwerking met de Duitse telersorganisatie BVEO, het Belgische Flandria en GroentenFruit Bureau een nieuwe promotiecampagne in Duitsland genaamd ‘Gemüse in Deutschland, Sicher und Gesund’.
 
Dole en Chiquita werden in augustus geconfronteerd met een paginagrote advertentie in USA Today, waarbij kritiek werd geuit op bananendistributeurs omdat ze gebruik maken van 'verkeerde' Canadese fossiele brandstoffen.

Het was donderdag 18 augustus een drukte op het erf van teler Domus de Jonge in Kapelle. Omroep Zeeland meldde zich als eerste en ging nog even met wat rijpe KiwiBessen Kapelle in om te testen en te filmen bij de consument. Zij kwamen terug met enthousiaste verhalen van enthousiaste consumenten.

De Belgische hardfruitoogst zag er veelbelovend uit, maar deze verwachtingen zijn de bodem ingeslagen. Een deel van België werd geteisterd door zwaar weer. Vooral de hardfruitteeltsector in Limburg en Vlaams-Brabant is zwaar getroffen. Hevige storm rukte hectares boomgaarden om en door de hagel is er veel fruit van de bomen gewaaid. De ramp gebeurde op het slechtst denkbare moment omdat alle peren op dit moment plukrijp zijn, waardoor er heel wat van de oogst op de grond terechtgekomen is. De Boerenbond spreekt over een verlies van minstens 50% van de appel- en perenoogst.
 
In aanwezigheid van burgemeester Sjaak van der Tak van Gemeente Westland en veel betrokken bedrijven van het deelproject Fresh Corridor 7 (Verbinding Maasvlakte –Westland) is hedenochtend een mijlpaal bereikt inzake een verbinding over water tussen de Maasvlakte en het Westland. Vanaf 4.00 uur heeft een kraanschip van Mercurius containers met groenten en fruit gelost bij Stena Line in Hoek van Holland. Vervolgens zijn deze per truck vervoerd naar handelsbedrijven in het Westland.
 
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Apeldoornse groothandel in groente, fruit en zuidvruchten, Heemskerk BV, werd opgericht. Lang stilstaan bij het verleden doen ze in Apeldoorn echter niet, al was het maar omdat toekomstgericht denken en doen van oudsher de rode draad vormt in het bestaan van Heemskerk BV. De oprichting van VerServer, de online versgroothandel voor horeca en instellingen, is daar een uitstekend voorbeeld van.
 

Nat op het land en droog op de uiendag, dus veel telers, waaronder buitenlandse, waren gisteren op de Landelijke Uiendag op Proefboerderij Rusthoeve present. De tent had een nieuwe plaats gekregen, maar vormde een vertrouwd decor met uiteraard de vertrouwde standhouders. Thema van deze uiendag was 'Kilo's of kwaliteit'. Luc Remijn van de organisatie schat het aantal bezoekers rond de 1.000 personen.
 
A-ware Logistics, AB Groep en HeuvelTrans-Tiel maken bekend als nieuwe combinatie voornemens te zijn samen verder te gaan. Conform de SER-fusiecode zijn de werknemersorganisaties en de SER op de hoogte gesteld van de voorgenomen transactie en is de ondernemingsraad om advies gevraagd. De transactie zal worden aangemeld bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Onder voorbehoud van goedkeuring door de NMa en rekening houdend met het advies van de ondernemingsraad, verwachten partijen de transactie in de loop van dit jaar te formaliseren.
 
Het einde is in zicht voor exporteur Agrexco. Het enige bod op de vennootschap van Kislev Forwarding en Custom Clearance Ltd. is niet langer relevant. Dit werd onlangs bekend gemaakt tijdens een debat over de voortgang van het proces. De curator zal nu proberen Agrexco als een "going concern" te verkopen, maar het bedrijf kan niet meer in zijn geheel verkocht worden. Op zondag weigerden de aandeelhouders unaniem een schuldenregeling van de regering.