Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Provalor, FresQ en The Greenery

Vandaag ondertekening ontsappen tomaten en paprika's

Vandaag, maandag 19 december, ondertekenen Provalor, telersvereniging FresQ u.a., The Greenery en de projectgroep Bio Base Westland bij Red Star B.V. in De Lier een intentieverklaring om te komen tot het ontsappen van klasse III tomaten en paprika's. De vrijkomende sapstromen worden afgezet op de markt voor groentesap. Beoogd wordt de installatie te realiseren op een locatie in Westland. Met het ondertekenen van de intentieverklaring wordt een eerste stap gezet in het streven van gemeente en bedrijfsleven om in Westland een bio based park te realiseren.



Tomaten en paprika's uit klasse III zijn niet geschikt voor afzet als vers product en worden normaal gesproken gecomposteerd. Door uit deze producten sappen te winnen kunnen zij nuttiger worden toegepast. De sappen kunnen als natuurlijke kleurstoffen en als paprika en tomatensap op de markt worden gebracht. Het residu (de pulp) kan vervolgens worden vergist waarbij ook biogas kan worden gewonnen.

Gesloten kringloopsystemen

De huidige economie is voor een groot deel gebaseerd op goedkope fossiele en helaas ook eindige grondstoffen. In een zogenaamde bio based economy gaat het om de vervanging van deze grondstoffen door alternatieven. Op basis van gesloten kringloopsystemen worden grondstoffen benut en hergebruikt.

Vergisten en verwaarden

Het project Bio Base Westland vloeit voort uit de Westland Agenda. Deze agenda is in 2009 opgesteld door de gemeente Westland en het Westlandse bedrijfsleven en bevat projecten om bedrijven sterker uit de crisis te laten komen. Onderzocht wordt of biovergisting van afvalstromen kan leiden tot een versterking van het glastuinbouwcluster. In eerste instantie heeft de projectgroep daarbij de focus gelegd op het vergisten van restmaterialen. Gedurende het proces is steeds meer ingezoomd op de verwaarding van de stromen uit het glastuinbouwcluster. Het verwaarden van inhoudsstoffen, naast het vergisten, leidt tot synergie. Synergie op het gebied van uitwisseling van energiestromen, kennis en economische ontwikkeling.

Kostenreductie glastuinbouw

De projectgroep heeft als eindbeeld een bio based park waar na verwaarding van inhoudsstoffen, vergisting plaatsvindt van glastuinbouwreststromen. Via een optimale marktwerking wordt de verwaarding van die stromen doorberekend in een kostenreductie voor de afvoer van restmaterialen. Door de kringloop van reststromen te sluiten worden bovendien milieudoelstellingen zoals CO2- reductie, energietransitie en minimale belasting van de transport en infrastructuur gerealiseerd. Het project Bio Base Westland draagt daarmee bij aan het streven van de gemeente Westland om de meest innovatieve en duurzame Greenport van Nederland te zijn.

Experimenteel

Bij de verwaarding van inhoudsstoffen kan worden gedacht aan de winning van bio-olie uit (in Westlandse kassen gekweekte) algen, toepassing van vezels in bouwmaterialen, medicinale toepassingen van plantenstoffen zoals Alzheimer-remmers, voedingssupplementen en natuurlijke biopesticiden uit plantenmateriaal. Al deze ontwikkelingen bevinden zich nog in experimentele stadia. De mogelijkheden zijn divers en zullen leiden tot productinnovatie in de Westlandse glastuinbouw.

Klik hier voor het artikel van de plannen eerder dit jaar

Bron: Gemeente Westland
Publicatiedatum: