Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Computergestuurde penetrometer


Ooit wel eens van de baan 'appelhapper' gehoord? Waarschijnlijk heet deze functie officieel 'Fruit Evaluatie Specialist', maar als je de hele dag door je tanden in appels zet om hun smaak en knapperigheid te testen, dan ben je gewoon een 'appelhapper'. Ondanks dat het heel gewoon is om een panel van dit soort vaklui in te zetten om de kwaliteit van je oogst te testen, kan een zuiver oordeel makkelijk in het gedrang komen wanneer de vermoeidheid toeslaat. Daarnaast kunnen de panelleden makkelijk van mening verschillen over dé perfecte appel.
Daarom onderzoekt Washington State University de mogelijkheid om een computergestuurde penetrometer te gebruiken om een deel van de verantwoordelijkheden van de 'appelhappers' over te nemen.

Dit is niet de eerste keer dat er een machine wordt ingevoerd om appels te testen. Standaard penetrometers en akoestische resonantie technologie worden nu al gebruikt om de hardheid, stevigheid en rijpheid van de vruchten te meten. De nieuwe computergestuurde penetrometer, ook wel bekend als de Mohr Digi-Test, is in zoverre uniek dat hij ook de knapperigheid weet te bepalen. In het testen van de machine lieten de onderzoekers 16 verschillende soorten appels controleren. Deze zelfde soorten werden ook door het menselijke testpanel gecontroleerd. Toen de uitslagen bekend werden, bleek er sprake te zijn van een 'hoge correlatie' tussen de beide onderzoeksresultaten. Toch hoeven de appelhappers nog niet bang te zijn dat deze machine hun baantje inpikt want de Digi-Test is nog niet in staat om de smaak van het fruit te testen. Overige technologische ontwikkelingen hebben er echter wel voor gezorgd dat menselijke aardbeienplukkers en sinaasappelsorteerders langzaam maar zeker overbodig beginnen te worden. Een paper over het onderzoek van Washington State University werd recentelijk geplaatst in het de online versier van the American Society for Horticultural Science's HortTechnology.

Bron: gizmag.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.