In juli publiceerde FresQ haar jaaroverzicht van 2010. Samen hadden de aangesloten leden van FresQ in 2010 een jaaromzet van ruim 480 miljoen euro. "Toegevoegde waarde is van essentieel belang om ook in de toekomst de beste telerscoöperatie te blijven”, stelt FresQ-directeur Jan de Boer in het jaarverslag.


Per 4 juli 2011 gingen de plantenkwekerijen Vreugdenhil, Klugt Bleiswijk, Klugt De Lier en Imperial Plants een intensieve samenwerking met elkaar aan. Deze heeft tot doel synergie te creëren op vele vlakken om daarmee met beide gezonde bedrijven de klanten nu en naar de toekomst toe beter te kunnen bedienen. Om de samenwerking verder kracht bij te zetten, is ook een financieel belang in elkaars bedrijven genomen waardoor een hechte en sterke combinatie ontstaat.


Als klein jongetje ging Hans Elenbaas eind jaren '70 zeekraal snijden op de schorren in het Zeeuwse Rilland. Dat smaakte naar meer en in 1996 startte hij met zijn broer een echte handel in zeegroenten. Inmiddels belevert Elenbaas Zeegroenten tal van restaurants, visboeren, groentehandelaren en supermarkten in heel Europa. Speciaal voor deze gelegenheid ging ik met Hans terug naar de plek waar het ruim dertig jaar geleden begon, maar waar nu commercieel niet meer gesneden mag worden.

Jan van den Adel ging op 6 juli aan de slag bij Exsa Europe. "Na mijn vertrek begin dit jaar bij Olympic Fruit is het nu tijd om een volgende stap in mijn carrière te zetten." Hij stond aan de wieg van de groei en bloei van Olympic Fruit en heeft daar naar eigen zeggen een mooie ontwikkeling doorgemaakt. "Echter, bepaalde ontwikkelingen in het bedrijf veroorzaakten een breuk waardoor ik deze jaren heb afgesloten."


De Agri Ladies Day, georganiseerd door FrugiVenta, vond plaats op 8 juli. Rond 14:30 verzamelde iedereen bij Rijk Zwaan. De dames hadden er zin in en om 15:00 kon het feest beginnen. Wilma van den Oever van FrugiVenta heette de groep welkom op de zesde Agri Ladies Day.


The Greenery maakte medio juli bekend dat Eric Lagerweij met onmiddellijke ingang benoemd wordt tot Directeur Product Units van The Greenery. Eric Lagerweij zal in zijn nieuwe functie verantwoordelijk zijn voor de aansturing van de inkoop (sourcing) en verkoopactiviteiten die plaatsvinden vanuit de product units vollegrond, vruchtgroenten, zachtfruit, hardfruit, paddenstoelen en import. Eric Lagerweij heeft een rijke loopbaan binnen de groenten- en fruitsector en is al meer dan 23 jaar in dienst van The Greenery en haar voorgangers.


"Er moet iets veranderen, anders komen er geen druiven meer uit India." Dit zei Arjan Levarht in - een door Frugi Venta gearrangeerd - gesprek tussen een delegatie uit India en Nederlandse importeurs. De Indiërs bezoeken Nederland als onderdeel van een door de nVWA opgezet programma om de onderlinge overheidsrelaties tussen Nederland en India te normaliseren na de CCC problemen op druiven in het 2010 seizoen. Vorig jaar daalde de export van druiven uit India drastisch met 1800 containers ten opzichte van 3.900 containers in 2010.


Op 18 juli heeft staatssecretaris Bleker bij de C1000 in Veendam de eerste komkommertijdspecial van de Donald Duck in ontvangst genomen. Dit speciale nummer van het vrolijke weekblad legt kinderen uit wat komkommertijd is en zet de komkommers extra in het zonnetje. Dat is goed omdat de telers en handelaren in komkommers, paprika’s en sla flink geraakt zijn door de EHEC-crisis in Duitsland.

Kuehne + Nagel heeft op 20 juli bekend gemaakt dat er een overeenkomst is gesloten om de firma J. van de Put Fresh Cargo Handling, Amsterdam over te nemen. De overname van de Nederlandse expediteur voor perishables stelt Kuehne + Nagel in de gelegenheid om haar wereldwijde “fresh-to-door” concept verder uit te breiden.