De Canadese retailer Loblaw heeft in Toronto een nieuwe winkel geopend in Maple Leaf Gardens, een oud ijshockey center, met een oppervlakte van 8.500 vierkante meter. 'Deze plek is geweldig,' vertelt een oud ijshockeyspeler vol enthousiasme. 'Ik heb hier vandaag voor een maand aan boodschappen gedaan.' De nieuwe vestiging van Loblaw heeft een vijf meter lange muur met allerlei verschillende soorten kaas, een sushimarkt en een aparte wijnkamer.
 
'Ik weet niet hoeveel Loblaw heeft uitgegeven om dit gebouw te kunnen kopen, maar ik weet zeker dat ze dat geld snel hebben terug verdiend,' zo sprak de voormalige burgemeester van Toronto, John Sewell.
 
Sewell, een van de oprichters van het voormalige Friends of Maple Leaf Gardens, is een van de velen die bang waren dat de hart en ziel van het iconische gebouw -ijshockey- verloren zou gaan. Maar die zorgen, zo vertelt hij, zijn nu verdwenen. 
 
'De bovenste verdieping van het gebouw is nu omgebouwd tot een ijshockey arena voor de Ryerson Rams,' vertelt Sewell. 'Ik vind het geweldig dat deze plek weer het thuis van een ijshockeyteam zal zijn.'
 
Kourdah is het daar mee eens: 'Hockey maakt nog steeds een groot deel uit van de geschiedenis van dit gebouw.' 'Ik ben een grote fan van de Toronto Maple Leafs en ik ben gek op de geschiedenis van deze plek,' zo vertelt hij. 'Het is net alsof je boodschappen doet in een museum, het is geweldig.'

Afgelopen voorjaar maakte ik een fotoreportage van een andere Loblaw, die in een voormalige fabriek is gevestigd.