AGF als kunstobject

Wortels met benen, tomaten met neuzen: de Duitse kunstenaar Uli Westphal maakt vreemd gevormde groentes tot een kunstobject. 


Het begon op een markt op de Maybachufer in Berlijn. Ze lag op een groentekraam, was bijna zwart en had een licht gewelfde vorm. Moeder natuur had haar vreemd laten groeien, vijf vruchten in één, zoals de vingers van een hand. Een vorm die een verhaal vertelt, die vragen oproept. En dat terwijl het slechts om een aubergine ging. Uli Westphal keek verbluft naar de vrucht en nam haar mee naar huis.

Kort daarna begon de kunstenaar aan zijn project ‘Mutatos’. Hiervoor buigt hij zich over stadskaarten en berekent routes om zo veel mogelijk weekmarkten op één dag te kunnen bezoeken. Vervolgens verzamelt hij wortels met benen, tomaten met neuzen, citroenen die eruit zien als octopussen en komkommers in de vorm van een slang. Honderden vreemde vormen die eruit zien alsof ze van een andere planeet komen. Westphal fotografeert de ene vrucht na de andere. Aansluitend gaat hij naar de keuken om te koken.


Tomaten als designproduct
,,Mensen denken dat alle tomaten, alle komkommers en alle paprika’s er hetzelfde uitzien. Maar ze zien er alleen maar zo uit omdat ze zo geproduceerd worden door de industriële landbouw. Het zijn designproducten geworden. We beoordelen ons eten naar schoonheidsidealen. Als iets van de norm afwijkt, zijn we wantrouwig,” aldus Westphal. ,,Wat is cultuur en wat is natuur? Groente is in ieder geval een combinatie van beide.” De kunstenaar heeft inmiddels ook al zijn eigen daktuintje aangelegd waarin hij zelf de meest ongewone groentes teelt. Of dat kunst is of niet, maakt hem niets uit. Hij wil de verdwenen, in de vergetelheid geraakte vormen visualiseren. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.