Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Snelle groei internationale markt bevroren aardappelproducten


De wereldwijde vraag naar diepvries aardappelproducten (met name frites) zal naar verwachting met 5% naar 2,5 miljard ton stijgen in de periode tussen juli 2011 en juni 2012, zo luiden voorspellingen van het US Department of Agriculture's Foreign Agricultural Service.

De voorspelling is gebaseerd op de steeds sterker wordende economische groei van de belangrijkste importlanden en de uitbreiding van fastfoodketens, met name op de kleinere markten. De Verenige Staten, 's werelds grootste exporteur, hebben veel voordeel van de Mexicaanse toltarieven voor de export, die sinds oktober dit jaar met 20% zijn gedaald. 
 
Naar verwachting zal de Amerikaanse export met 5% stijgen dankzij een grotere vraag vanuit de Filipijnen en Mexico. De afgelopen 10 jaar is de totale export met ongeveer 50% gestegen. Maar de Verenigde Staten vormen ook 's werelds grootste importeur waarbij bijna alle producten uit Canada afkomstig zijn. Deze import zal waarschijnlijk met 4% toenemen tot 740,000 MT, niet veel minder dan de export. De grote bedrijven hebben vestigingen in beide landen en kunnen hierdoor hun rauwe en verwerkte producten relatief makkelijk verplaatsen, afhankelijk van de wisselkoersen en beschikbaarheid van benodigdheden. 
 
De Japanse import wordt iets hoger ingeschat. De import wordt hier grotendeels bepaald door de vraag van fastfoodketens. De meeste fastfood restaurants zijn weer volledig hersteld van de aardbeving en dit heeft verder geen noemenswaardige invloed gehad op de consumptie van diepvries aardappelproducten. Als een gevolg hiervan zal de import naar verwachting met 3% stijgen tot ongeveer 330,000 ton. De grootste leverancier is de Verenigde Staten met een marktaandeel van 80%.
 
De Braziliaanse import is de afgelopen 10 jaar razendsnel uitgebreid naarmate de economie en de fastfood industrie groeiden. Voor de totale import wordt een groei van 10% verwacht waardoor de import op 260,000 MT zit. Dit is meer dan het dubbele van 10 jaar geleden. Argentiniƫ is hier de belangrijkste leverancier ondanks het feit dat de Europese Unie steeds meer producten naar Braziliƫ exporteert en de markt waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd zal overnemen. Vorig jaar werd deze export vanuit de Europese Unie gestimuleerd door bevorderlijke wisselkoersen en een overschot aan vrachtcapaciteit, waardoor de prijzen drastisch konden zakken en het concurrentievermogen snel toenam.
 
'Westerse' fastfood ketens blijven er voor zorgen dat de consumptie in China toeneemt. In 2010/11, sprong de import met bijna 70% omhoog naar 85,000 ton vanwege een tekort aan binnenlandse aanvoer. Met name Amerikaanse exporteurs wisten hier hun voordeel mee te doen. Toch zal deze vraag naar import in de nabije toekomst waarschijnlijk weer dalen naar het niveau van voorheen aangezien de binnenlandse productie stijgt om aan de vraag te groeiende voldoen.
Publicatiedatum: