Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BiJo eerste tuinder met certificaat voor CO2 Voetafdruk

BiJo Logische Groenten uit ’s Gravenzande is het eerste tuindersbedrijf met een certificaat voor de CO2 Voetafdruk van hun producten. Certificatie volgens PAS 2050 Carbon Footprint geeft weer dat voor groenten van BiJo exact in beeld is hoeveel broeikasgassen er vrijkomen bij het telen. De tuinbouwspecificatie van PAS 2050 wordt ontwikkeld door het Productschap Tuinbouw (PT), samen met het LEI en Blonk Milieu Advies. PT-voorzitter Agnes van Ardenne overhandigde vandaag het certificaat officieel aan de familie Jonker.



BiJo kan met de certificering hun prestaties in het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen aantonen. Bijo is een biolologisch glastuinbouwbedrijf met een gesloten kas. Hierdoor zijn ze niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen en dit zie je terug in de carbon footprint. Arno Jonker: "We zijn er erg trots op wat we de afgelopen jaren hebben gerealiseerd. Nu kunnen we dit ook aantonen. Zo heeft een kilo radijzen van BiJo een footprint 0,32 kg CO2. Ter vergelijking: een rit met de trein van Amsterdam naar Den Haag kost 7,5 kg CO2."

Eerste certificering tuinbouwprotocol

BiJo is de eerste teler in Nederland die volgens de methodiek van PAS 2050 is gecertificeerd door SGS. Agnes van Ardenne: “Ondernemers uit de Nederlandse groenteketen willen inspelen op de eisen van de Europese retail ten aanzien van de CO2 Voetafdruk. Dankzij de gezamenlijke investering via het PT, heeft de internationaal geaccepteerde PAS 2050 een rekenmethode die aansluit bij de Nederlandse praktijksituatie. Zo kunnen Nederlandse ondernemers scoren met het resultaat van hun investering in verduurzaming. De retail en met hen de consumenten zijn nu aan bod om hun wens naar minder CO2-uitstoot in hun koopgedrag tot uiting te brengen. Ik feliciteer BiJo van harte met het feit dat zij hierbij tot de koplopers behoren.“

BiJo voorbereid op de toekomst

De tuinbouw werkt steeds duurzamer en dringt de uitstoot van broeikasgassen steeds verder terug. Tegelijkertijd overweegt de Franse overheid een verplichte environmental labeling voor alle producten. In Groot-Brittannië hebben meerdere supermarktketens al informatie over de CO2 Voetafdruk op hun producten staan. Ook ketenpartijen als de voedingsmiddelenindustrie kunnen de informatie gebruiken om de totale footprint van bijvoorbeeld tomatensoep vast te stellen.

Blonk milieuadvies heeft BiJo geholpen bij de berekening van de CO2 waarden. Voor BiJo is de CO2 footprint als volgt vastgesteld:
  • 0,32 kg CO2 per kg radijs
  • 0,68 kg CO2 per kg sla
  • 0,92 kg CO2 per kg tomaten
  • 1,77 kg CO2 per kg paprika’s
  • 1,31 kg CO2 per kg komkommers
Ter vergelijking:
  • Een kilometer rijden met de auto kost tussen de 0,15 en de 0,21 kg CO2.
  • Een rit met de trein van Amsterdam naar Den Haag kost 7,5 kg CO2.
  • Een vliegreis van Amsterdam naar Londen kost 97 kg CO2.
Publicatiedatum: