Tholen - Normaal gezien is de winter een tijd dat er veel kolen worden geconsumeerd. "Althans dat was vorig jaar het geval, toen het echt winterweer was", vertelt de Belgische kolenteler Christof Callewaert uit Koolskamp (omgeving Roeselare). "Nu is het echt een zware markt. Er is weinig vraag en de prijzen zijn slecht."

"Er is al enkele weken sprake van een dalende lijn in de prijzen", vervolgt de teler zijn verhaal. "Voor de witte en rode kolen liggen de prijzen momenteel rond de 13 cent en vorig jaar was dat zo'n 40 cent rond deze tijd." De redenen voor de lage afzet en prijzen zijn volgens Christof het relatief mooie weer en de goede oogst dit seizoen. "Er is in Belgiƫ en omliggende landen niets kapotgegaan tijdens de oogst, dus er zijn kolen in overvloed op de markt."

"Toch worden er maar weinig kolen aangevoerd bij de REO-Veiling," geeft hij aan. "Het is misschien de helft aanvoer in vergelijking met vorig jaar. Veel telers slaan de kolen nu op in frigo's en wachten op betere prijzen." Toch verwacht de teler niet dat de marktsituatie snel zal verbeteren. "Het moet echt hard gaan vriezen, dan zal de prijs omhoog gaan, eerder niet."

Samen met zijn vrouw heeft Christof een teeltbedrijf voor sla en witte en rode kool. Daarnaast worden ook korrelmais en aardappelen verbouwd en is er een varkensbedrijf.

Voor meer informatie:
Christof Callewaert
Kwadestraat 19
Tel: +32 (51) 61.20.34
8851 Ardooie - Belgiƫ