Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pesticiden gevonden in Canadese bio-producten

Een aantal biologische producten in Canada bevat pesticiden, volgens de inspectiedocumenten van de overheid (verkregen door CBC News) - waaronder bijna 24 procent van de biologische appels. Gegevens die werden vrijgegeven aan CBC News door de Canadian Food Inspection Agency, laten zien dat 23,6 procent van de 178 biologische appels getest in 2009 en 2010, residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten. “Op basis van de beperkte gegevens die we hebben, kunnen we ook zeggen dat het blijkt dat deze residuen van gewasbeschermingsmiddelen minder vaak worden gevonden in ‘biologische’ producten en dan ook van een wat lager niveau dan de ‘conventionele’ producten”, vertelden CFIA-ambtenaren het CBC News in een e-mail.

Dr. Walter Krol, die producten test voor de afdeling consumentenbescherming van Connecticut, verklaarde dat hij vergelijkbaar niveaus van pesticidenresiduen heeft gevonden op biologische producten. “Pesticiden eindigen op de een of andere manier in producten terwijl dit niet de bedoeling is. Dus zijn er gebreken in de integriteit”, zegt Krol in een interview. Hij bemerkte dat pesticiden afkomstig kunnen zijn van verschillende bronnen, waaronder post-oogstverwerking , bespuiting of de grond waarin het product is geteeld.

Sara Neufeld, een toegewijde organische consument in Winnipeg, zegt dat ze teleurgesteld is in de testresultaten. “Of het nu een consument van organisch fruit is of niet, een gemiddelde consument zou denken dat er geen chemicaliën op deze producten zouden zitten”, zegt Neufeld, die eraan toevoegt dat ze het niet erg vindt extra te betalen voor biologische producten. “Als consument moet ik erop kunnen vertrouwen waar mijn producten vandaan komen”, zegt ze.

Meer dan één type residu

Veel van de 112 individuele monsters van 2010 – 2011 bevatten meer dan één type pesticideresidu, volgens CFIA-documenten (verkregen via Access to Information Act). Gegevens van het agentschap tonen aan dat de biologische appels waarop residuen van gewasbeschermingsmiddelen gevonden werden, een gemiddelde van 0,03 parts per million (ppm) van het fungicide thiabendazool bevatten. Conventionele appels bevatten een gemiddelde van 0,4 ppm van de stof, volgens data uit 2009 van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De overgrote meerderheid van de biologische appels met thiabendazool viel binnen het bereik die gemeten werd op conventionele appels. Het merendeel van de monsters werd geïmporteerd uit andere landen.

Matthew Holmes, directeur van het Canada Organic Trade Association, zegt dat pesticidenverontreiniging waarschijnlijk ontstaat na de oogst, grotendeels tijdens het verpakken en verwerken. “Het is voor ons een grote zorg. De biologische sector wil dit soort pesticiden niet zien, daarom produceren we producten met behulp van biologische methoden.”

CFIA certificeert biologische producten niet

De CFIA stelt regelgevingen op voor wat biologisch genoemd mag worden, maar certificeert de producten niet direct als biologisch. In plaats daarvan vertrouwt het bureau op certificatie-instellingen buiten de overheid die ervoor zorgen dat producenten voldoen aan de regels. Om als biologisch te worden gecertificeerd in Canada, moeten producenten bewijzen dat hun gewassen werden geteeld en verwerkt volgens de voorschriften. De loutere aanwezigheid van pesticiden bewijst niet dat deze organische processen niet werden gevolgd.


De CFIA beschikt op dit moment niet over genoeg informatie om specifiek certificerende instanties op te sporen die moeten uitvinden hoe pesticiden op bepaalde producten terechtkomen –een probleem dat het bureau probeert aan te pakken. Volgens de Organic Production Systems General Principles and Management Standards van de CFIA, kunnen organische praktijken en deze norm niet garanderen dat biologische producten geheel vrij zijn van pesticidenresiduen, die worden verboden door deze standaard.”

Het document merkt op dat blootstelling aan pesticiden soms buiten de macht van de boer valt. Het testen op pesticidenresiduen is geen onderdeel van het certificeringproces in Canada, maar de tests worden direct om de hoek, in de Verenigde Staten uitgevoerd.

VS overweegt nieuwe regel

Het National Organic Program van de USDA (NOP) heeft een regel voorgesteld die van biologische certificeerders zou vereisen vijf procent van de productie van telersbedrijven die ze certificeert, te testen voordat de producten de winkels in gaan. De CFIA zegt dat de statistieken waaruit deze gegevens zijn gehaald, geen volledig beeld van de biologische sector geven omdat CFIA-testers niet hoeven aan te geven of een product biologisch is of niet. Holmes zegt dat hij het pesticidenaantal graag tot nul zou zien dalen bij biologische producten, maar hij voegt eraan toe dat de CFIA-testresultaten geen reden zijn voor alarm. “We willen het systeem natuurlijk zo goed als mogelijk zien werken, en we willen graag steeds minder chemicaliën op de borden van de consumenten zien”, dus dat is waarom we kiezen voor biologisch.

Publicatiedatum: