Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Vraag naar aardappelen uit Tsjechië
Er is in Tsjechië één basisvoedingsmiddel dat bij het kerstfeest niet mag ontbreken: de aardappel. Het eten van aardappelsalade op kerstavond is in Tsjechië namelijk een must. Hierbij worden uiteraard Tsjechische aardappels gebruikt, want deze zijn van goede kwaliteit. Het lukt de Tsjechische telers bovendien elk jaar weer om hun aardappeloogst te vergroten. Dat klinkt allemaal positief, maar het heeft echter ook minder leuke gevolgen.
Het areaal voor de aardappelteelt in Tsjechië zal volgend jaar vermoedelijk niet groter worden. Integendeel: de aardappeltelers vrezen dat het nog kleiner zal worden. Een reden voor deze vrees is paradoxaal de zeer goede oogst van dit jaar. Er is momenteel namelijk sprake van overproductie, wat zich ook merkbaar maakt in de prijs. Om de teelt- en oogstkosten van één kilo aardappels te dekken, moeten de telers één kilo aardappels voor drie kronen verkopen. Omgerekend is dat twaalf eurocent. De actuele opkoopprijs ligt echter op twee kronen per kilogram, één van de laagste prijzen in Europa.
Tsjechië is een belangrijk aardappelteeltgebied in Europa. De steeds beter wordende teeltmethodes hebben het de Tsjechische telers mogelijk gemaakt om hun goede aardappelen ook in het buitenland te verkopen. Het exportaandeel blijft echter wel op maar zo’n vijf tot zeven procent steken, aangezien de consumenten in andere landen erg patriottisch ingesteld zijn. Zij zullen eerder voor binnenlandse aardappelen kiezen, en dan pas voor Tsjechische. De Tsjechen zelf blijven echter net zo zeer trouw aan hun ‘eigen’ aardappelen, waardoor de vraag naar Tsjechische aardappels nog steeds goed op peil is.