Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vanwege harde opstelling toetrede Schengenzone

Roemeense president roept op tot boycot Nederlandse agf

De Nederlandse weigering om Roemenië en Bulgarije toe te laten tot de paspoortvrije Schengenzone, eist zijn tol. De Roemeense president Traina Basesco heeft na de tulpen opgeroepen tot een boycot van Nederlandse groenten en fruit. Hij deed gisteren zijn 'boodschappen' op een markt in Boekarest en nam van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen om Nederlandse groenten te boycotten. "Ik vind het een goede zaak om geen Nederlandse groenten meer te kopen. Ik vermijd zelf zo veel mogelijk die groenten", zei hij op 11 december tegen journalisten van het Roemeense dagblad România Liberă, flanerend langs de marktstalletjes.

De reactie van Basescu valt niet uit de lucht: op vrijdag 9 december heeft Nederland laten weten (nog?) geen strobreed toe te geven als het gaat om de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenruimte. Overigens valt er voor de Roemenen weinig te kiezen. In een commentaar wijst de krant erop dat de Roemeense consument in overvloed toegang heeft tot Nederlandse landbouwproducten. Het wemelt op de markten van de Nederlandse groenten en Roemeense groenten zijn nauwelijks te vinden. Dat komt gedeeltelijk door het Roemeense landbouwbeleid van de afgelopen twintig jaar:"Sinds Ceaușescu heeft de regering de [Roemeense] landbouw te gronde gericht door de boeren in massaproducenten te veranderen met als doel te kunnen exporteren".

Den Haag vindt dat de corruptie en georganiseerde criminaliteit in de twee voormalige Oostbloklanden onvoldoende wordt aangepakt. Door de harde opstelling van minister Gerd Leers moest een besluit hierover al keer op keer worden uitgesteld.

Publicatiedatum: