Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slechte opslagfaciliteiten oorzaak tekort verse, betaalbare producten

In Oekraïne is het niet mogelijk om het hele jaar door betaalbare ijsbergsla te kopen. Daarnaast blijft de verkrijgbare AGF na aanschaf maar korte tijd goed. Deze problemen zijn de consequenties van slechte koelfaciliteiten in de keten. Ook het hanteren en verpakken van de producten brengt de nodige problemen met zich mee. Volgens experts bereikt ruim 60% van de AGF die in Oekraïne geoogst wordt, nooit de klanten vanwege slechte logistiek en gebrek aan koelmogelijkheden. Dit percentage ligt twee keer zo hoog als in Nederland en ook veel hoger dan in andere landen van de Europese Unie.
 
Om dit probleem op te lossen, heeft de Oekraïense Minister van Landbouw, Mykola Prysyazhnyuk, beloofd dat er de komende jaren een nieuw netwerk van gekoelde opslagruimtes zal worden gecreëerd. 
 
Eerder dit jaar gaf hij al toe dat de productie van AGF was gekrompen: 'Recente statistieken tonen aan dat meer dan 50% van de geoogste AGF de klanten nooit bereikt.' Als gevolg daarvan moeten de Oekraïners extra veel geld neerleggen voor verse producten. Met name de AGF die buiten het seizoen verkocht wordt kost een klein fortuin. Daarnaast is er een kleinere verscheidenheid aan producten beschikbaar en de kwaliteit is ook nog eens slechter.
 
Als consequentie van deze omstandigheden verliezen telers 30-35% van hun productie door een slechte behandeling van de producten na het oogsten. Er gaat nog eens 10% verloren in de leveringsketen en tegen de tijd dat de producten de consument bereiken is er nog eens 25-30% verloren gegaan, zo vertelt Agroinvest een project dat door Amerika wordt gefinancierd. 
 
De meeste producten verwachten een optimale koeling tijdens hun vervoer van de teler naar de schappen. Als er perioden zijn waarop deze producten niet, of niet voldoende worden gekoeld, dan ontstaan er heel snel bacteriën en vochtigheid waardoor het rottingsproces wordt versneld. In Oekraïne gebeurt dit regelmatig. Veel van de voertuigen zijn niet uitgerust met koelsystemen en zelfs als ze deze wel hebben, dan zetten chauffeurs deze koelsystemen vaak uit om brandstof te besparen zo toont een onderzoek van het Amerikaanse Local Investment and Competitiveness Project aan.

Goede opslagruimte vormt ook een groot probleem. Hetzelfde onderzoek toont aan dat slechts 12% van de AGF op goede wijze worden opgeslagen in geschikte faciliteiten. Het project van Agroinvest dat door de Amerikanen wordt gefinancierd, stelt dat er $2 miljard nodig is om de achterhaalde opslagruimten te vervangen. 
 
In de loop der jaren is er een klein aantal goede opslagruimten gebouwd in de omgeving van de Oekraïense hoofdstad, maar in de rest van het land zijn ze met geen mogelijkheid te vinden, volgens UCCA’s Holub.
 
Dit tekort heeft er voor gezorgd dat grote ketens zoals Metro Cash & Carry, Auchan, the Fozzy Group en anderen, hun eigen moderne opslagruimten en logistieke netwerken hebben gebouwd.
 
De garantie van verse producten die deze leveranciers bieden, wordt vervolgens weer door verrekend in de verkoopprijs. Uiteindelijk ontstaat er zo een landschap van allerlei distributeurs die hun productie willen optimaliseren, maar daarbij afhankelijk zijn van hun eigen productieopbrengsten. UCCA’s Holub wil dit probleem gaan aanpakken door landelijke kwaliteitsnormen te introduceren en een netwerk van koelfaciliteiten op te richten door de krachten van logistieke bedrijven, materieel leveranciers, producenten en handelaren te bundelen.
 
Maar totdat dit plan slaagt, zullen telers lage prijzen blijven krijgen voor hun producten na het oogstseizoen omdat ze niet de juiste opslagfaciliteiten hebben om op de hogere prijzen te wachten. 

Bron: kyivpost.com
Publicatiedatum: