Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chileense kiwi-exporteurs sturen minder naar Europa

Chileense kiwiproducenten bereiden zich voor op een zwaar seizoen, als ze kijken naar de voorspellingen dat de Italiaanse productie volgend jaar zal oplopen tot 12%. President van de kiwicommissie van het land, Oscar Villegas, roept op tot een gestage export naar Europa van april tot eind september. “Een positieve strategie voor het seizoen dat we verwachten, zou zijn om de eerste zendingen van het seizoen te decentraliseren en om de volumes gelijkmatig verdeeld te maken vanaf april tot half september, adviseert hij.

Chili exporteert meestal 60% van de oogst eind mei of begin juni, maar Villegas waarschuwt dat dit de markt zou overspoelen, wat leidt tot een druk op de prijzen en een botsing met het Italiaanse aanbod. Italië is goed voor 55% van het Europese verbruik en is Chili’s belangrijkste concurrent tussen mei en juni. “De voorraad van de Chileense kiwi’s, vroeg in het seizoen, resulteert in lagere prijzen, een verzachting van de koelcellen en uiteindelijk in vruchten die niet in goede conditie zijn”, waarschuwt Villegas. Hij zegt dat dit ook gebeurde in 2009, toen de prijzen sterk daalden. “We moeten waakzaam zijn over de Europese voorraadniveaus in april en moeten passende maatregelen nemen”, dringt Villegas aan.

Hij zegt dat een grotere deelname in de tweede helft van het seizoen, een goed idee zou zijn voor de industrie. Vooral vanwege de naar verwachting lagere productie van Nieuw-Zeeland (als gevolg van PSA-V). Er wordt geschat dat de Nieuw-Zeelandse productie van de ‘Gold’-kiwi zal dalen met 30% en het ‘Hayward’-ras met meer dan 10%. “Als we op het juiste moment inspringen, kunnen deze lagere volumes onze toegenomen voorraad compenseren. Ik denk dat we op een positieve manier met deze situatie kunnen omgaan, als de industrie een passende strategie hanteert.”

Publicatiedatum: