Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoog aandeel aan overmatig grote aardappels verminderd de afzet duidelijk

Duitse aardappeloogst slechts deel verkoopbaar

Volgens actuele schattingen zijn er dit jaar in Duitsland zo’n 11,9 miljoen ton aardappels gerooid van een totaal aardappelareaal van 259.400 hectare, zo deelt het Duitse Bauernverband (DBV) mee. Dat is een stijging van zo’n 18 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde opbrengst lag hiermee in 2011 op 46000 kg per hectare. Maar ondanks dat de opbrengst hoger was dan vorig jaar, bleef er dit jaar een even grote verkoopbare nettohoeveelheid over als in 2010. Dat werd veroorzaakt door het hoge aandeel aan overmatig grote aardappels en de vele aardappels die tijdens het sorteren afgekeurd werden.

Al bij de start van het vroege aardappelseizoen kregen de Duitse aardappeltelers met moeilijkheden te maken. Zo vormden bijvoorbeeld de aardappels uit Zuid-Europa, die vanwege een verlate oogst in Duitsland op de markt waren, concurrentie voor de oogst uit Duitsland. Het is ook zo, dat telers momenteel extreem lage prijzen voor hun aardappels krijgen. Als gevolg van deze slechte marktpositie verwacht men dat enkele aardappeltelers volgend jaar over zullen stappen op het telen van economisch lucratievere veldgewassen. Tussen 2008 en 2011 is het aardappelareaal al met 11% afgenomen.