Japan – In Tsukuba, 72 km ten noorden van Tokio, zorgt plastic bodembedekking ervoor dat de groenten vrij van onkruid blijven en dat de aarde vochtig is. Elk jaar na de oogst moeten telers duizenden tot miljoenen acres van dit plastic weggooien. Dit geeft een gigantische hoeveelheid werk en problemen met het milieu. 

Biologisch afbreekbaar afval zou een oplossing kunnen zijn, maar de duur van het afbraakproces is afhankelijk van de weersomstandigheden en daarom hebben de telers geen garantie dat het plastic inderdaad is verdwenen zodra zij de volgende gewassen gaan planten. 

Een Japanse onderzoeksgroep deed onderzoek naar de gistsoort Pseudozyma. Dit scheidt een enzym uit dat het biologisch afbreekbare plastic opeet. Volgens critici klinken deze biologisch afbreekbare plastics mooi in theorie, maar zijn ze in de praktijk niet erg succesvol omdat plastic niet kan verdwijnen in een luchtdichte stortplaats. 

Een marktonderzoek dat afgelopen maandag uitkwam, stelt dat biologisch afbreekbaar plastic wereldwijd in 2011 een marktwaarde van $1,85 miljard heeft bereikt. Naar verwachting zal deze markt de komende jaren alleen maar groeien. Het onderzoek werd uitgevoerd door Visiongain, een marktanalist uit Londen.