Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mexico verwacht invoering voedselveiligheidscertificering voor 2012


Tholen – Vorst in februari 2011 heeft veel schade toegebracht aan de groenteteelt in Mexico en daardoor is ook de invoering van voedselveiligheidscertificaten en kwaliteitszorg labels bij de aangesloten telers van Eleven Rivers Growers vertraagd. De uitgestelde invoering wordt nu in december verwacht. "Wij hebben nu 22 of 23 telersverenigingen die gecertificeerd zijn, met een geschatte productie van 40 miljoen 25-pondsdozen voor het komende seizoen", zegt woordvoerder Fernando Mariscal van de aangesloten coöperaties. De producten zijn tomaten, meer dan 40% van het volume, paprika's, pepers, komkommers, aubergines, groene bonen en squash. Er zijn plannen voor meer gewassen.

Onder de deelnemers zijn Del Campo y Asociados, Tricar Sales, Triple H, Grupo GR, De La Costa, CAADES Sinaloa, Agroindustrias Tombelle; Agricola de Gala, Agricola EPSA, en Agroexportadora del Noreste.

"Omdat we vorig seizoen niet voldoende productie hadden, hebben we de tijd gebruikt om zorgvuldig te zijn en dingen die we misten aan te vullen", aldus Mariscal. "We hadden hoge normen voor de telers, maar we hadden geen uitgeschreven normen voor de certificering van deelnemende bedrijven."

De audits beslaan een breed scala van criteria, waaronder voedselveiligheid, product traceerbaarheid, kwaliteitsprocessen, duurzaam telen, faire zakelijke praktijken en sociale en ecologische verantwoordelijkheid.

"We zullen starten met wekelijkse controles, die niet vooraf worden aangekondigd," aldus Mariscal. "Ze kunnen plaatsvinden in het veld of in de kas, bij de verpakkers, arbeidersbehuizing of op de verzamelplaats voor verzending per schip".

"De certificering wordt uitgevoerd door onafhankelijke derden die aan de normen voldoen. We hebben uitgewerkte details voor bedrijven die hiervan deel willen uitmaken".

"Het is ons doel om dit jaar de teelt- en afzetketen te bereiken en volgend jaar willen we de consument bereiken door op elke doos een label te hebben in de retail", aldus Mariscal. "We proberen nu aan te tonen dat elke pallet zorgvuldig gevolgd kan worden van oogst tot distributie en we moeten zeker weten dat de kwaliteit gewaarborgd wordt".

De behandeling van de arbeiders is net zo belangrijk voor een bedrijf als elke andere maatregel. "Het gaat niet alleen om de arbeidsomstandigheden, maar ook om de kwaliteit van leven voor de werknemers. Dat houdt onder meer in dat ze twee keer per dag eten krijgen en er goed voor de gezondheid van hun en hun familieleden gezorgd wordt, aldus Mariscal.
Publicatiedatum: