Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fresh Express koopt rechtstreeks op Veiling Hoogstraten

Dubai draaischijf voor agf-import van Midden-Oosten

De rode draad doorheen van de laatste editie van het Eurofruit Congress Middle East was de 'Arabische Lente' en de globale crisis. Op welke manier hebben deze factoren invloed op de handel in groenten & fruit in het Midden-Oosten? Wat zijn opportuniteiten en bedreigingen?Dubai fungeert als draaischijf voor de import van groenten en fruit voor het hele Midden-Oosten. Niet alleen Dubai maar ook buurlanden zoals Saoedi Arabië, Oman, Qatar en Koeweit kennen een gigantische ontwikkeling en economische groei. Deze evolutie verbetert niet alleen de levensstandaard van de lokale populatie, maar trekt ook veel buitenlandse werkkrachten aan, die allemaal moeten gevoed worden.

In het verleden werden er vooral groenten en fruit ingevoerd vanuit Australië, USA, Egypte en Zuid-Afrika. Deze landen krijgen stilaan meer en meer concurrentie van India, Spanje, Nederland en China. De levenstandaard in de VAE ligt hoog voor de lokale bevolking en de expats. Zij doen het meeste van hun aankopen in supermarkten (lokale en internationale retailers) en stellen hoge eisen aan kwaliteit. Prijs is minder een beslissingspunt.

Daarnaast leeft nog een heel grote populatie arbeiders en bedienden die vooral vanuit India en Pakistan komen. Voor deze grote groep zijn de markten (souks) en kleine kruidenierszaken de belangrijkste plaatsen om groenten en fruit aan te kopen. Een ding is zeker, of je nu aankoopt in luxe supermarkten of in de lokale souks, alle groenten en fruit dienen worden ingevoerd! Buiten dadelproductie en enkele specerijen, is er geen eigen teelt van groenten en fruit. Wat zeker opvalt, zowel in de supermarkten als in gesprekken met de lokale handel, is de groeiende bewustwording van kwaliteit.Niet eenvoudig als je bedenkt dat tussen mei en november de dagtemperatuur zelden onder de 40°C zakt. Een goed georganiseerde logistiek is essentieel om het product goed in het schap te krijgen. Het merendeel van de producten wordt ingevlogen. Dubai Airport heeft de laatste 5 jaar fors geïnvesteerd om de receptie van verse producten grondig te optimaliseren.

Afhankelijk van het product wordt er verladen in geconditioneerde ruimten zodat de koudeketen optimaal wordt bewaard. In het verleden kon het gebeuren dat de verladen producten uren op het tarmac stonden voor ze ingeklaard konden worden. Dit is voorbij.Sinds november 2010 koopt Fresh Express rechtstreeks op Veiling Hoogstraten. In het verleden kochten zij onze producten op de groothandelsmarkt van Rungis (Parijs) of bij enkele Nederlandse exporteurs. Hun grootste ergernis in die periode was de constante fluctuatie in kwaliteit en aanbod. Als test case stemde VH ermee in om deze klant rechtstreeks te gaan beleveren. Na bijna 1 jaar samenwerking werd er tijd gemaakt voor een grondige evaluatie.

Programma:
 • Bezoek Emirates SkyCargo (receptie van de goederen in Dubai)
 • Bezoek nieuwe kantoren Fresh Express
 • Bespreking werking 2010-2011 + vooruitblik 2012 (Girar, John, Ali & Eric)
 • Bespreking nieuwe plannen (nieuw distributiecentrum en opstart 1ste delicatesse zaak Fresh Express in Dubai)
 • Bespreking aankoper Spinneys en Waitrose (Shawn, Girar & Ali)
 • Bezoek Carrefour, Spinneys, Waitrose, M&S
De belangrijkste bemerkingen zijn:
 • De kwaliteit van de aardbeien is de maanden juli, augustus en september heel wisselend geweest. Men heeft een kleine 1.000 kg moeten uitselecteren en vernietigen. Sommige klanten waren niet tevreden met de kwaliteit die ze gekregen hebben. Hiervoor moeten we nog een tegemoetkoming voorzien.
 • Zowel Fresh Express als hun klanten zijn het erover eens dat onze aardbeien de beste zijn uit de markt (type aardbei), maar de fluctuatie in kwaliteit maakt het moeilijk om op deze manier te blijven werken.
 • Men denkt eraan om over te schakelen op 250g ipv 500g. Dit geeft minder druk op de aardbeien en heeft een positief effect op de presentatie en houdbaarheid.
 • Over de aangekochte groenten is men heel tevreden, maar af en toe registreert men ondergewicht in de verpakkingen (vooral bij de paprika)!
 • Fresh Express start eind 2012 met een eerste eigen specialzaak in Marina Bay area. Dit geeft de mogelijkheid om heel gericht acties op te zetten naar de consument. De focus zal liggen op gebruiksgemak en kwaliteit. Een selectie van de beste producten van over heel de wereld worden aangeboden.
Bron: Nieuwsbrief IN-Co
Publicatiedatum: